Спостерігачі ОПОРИ провели дослідження керівного складу сформованих дільничних виборчих комісій в 4 об’єднаних громадах Луганської області. Загалом в 4 ОТГ сформовано 40 ДВК, в яких відповідно працює 120 осіб на керівних посадах. Найбільше представників у керівному складі від кандидатів на посаду сільського та селищних голів (самовисуванці та  від політичних партій) - 60 осіб, що складає 50% від загального керівного складу всіх зазначених ДВК.

Найбільша кількість дільничних виборчих комісій було сформовано в Біловодській ОТГ – 30 комісій, в яких 452 члени. З них 90 членів входять до керівного складу. Найбільше керівні посади в Біловодських ДВК обіймають члени від кандидатів-самовисуванців на голову ОТГ (Наталія Великоцька; Оксана Верещук; Ірина Гелетій; Раїса Гребенюк; Світлана Коротун; Ніна Літовченко; Юлія Мажула; Ольга Марченко; Сергій Мельник; Ніна Морозова; Олександр Нєлєпа; Ганна Нєлєпа; Наталія Нікішина; Олег Нотченко; Ігор Скляр; Петро Самойлов; Анастасія Федотова; Валентина Фоміна; Олег Шматко; Антоніна Штокало; Руслан Якубовський.) – 56 осіб. По 5 членів комісії з керівного складу ДВК мають кандидати на голів від партій Едуард Олєйніков («Наш Край») та Євген Ткаченко («Блок Петра Порошенко «Солідарність»). 21 член в керівному складі було затверджено членів комісій від політичних партій, а саме по 6 членів від «Блоку Петра Порошенко «Солідарність» і «Опозиційного Блоку», 5 членів від Радикальної партії Олега Ляшка та 4 члени від ВО «Батьківщина». Крім того, по одному члену комісії мають 3 кандидати в депутати:  Наталія Бабенко (самовисування), Олександр Гнида (самовисування) та Олексій Квач (ВО «Батьківщина»).

Суб’єкт Кількість голів Кількість заступників Кількість секретарів Загальна кількість
Кандидати-самовисуванці на посаду голови 20 18 20 56
Кандидати на посаду голови від політичних партій 3 4 3 10
«Блок Петра Порошенко «Солідарність» 2 2 2 6
«Опозиційний Блок» 2 2 2 6
Радикальна партія Олега Ляшка 2 1 2 5
ВО «Батьківщина» 1 2 1 4
Кандидати-самовисуванці в депутати - 2 - 2
Кандидат в депутати від партій - 1 - 1

            В Красноріченській ОТГ було сформовано 5 дільничних виборчих комісій, які мають 15 осіб керівного складу. Найбільша кількість керівників складає від місцевих організацій політичних партій – 7 членів ДВК. По 2 члени з керівного складу мають політичні партії «Опозиційний Блок», ВО «Батьківщина» і Радикальна партія Олега Ляшка, та одного керівника включено від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність». 6 членів виборчих комісій, які є керівниками, були подані від кандидатів в депутати, які балотуються від політичних партій. По 2 члени-керівники мають кандидати від місцевих організацій партій «Наш край» та «УКРОП», по одному члену-керівнику було затверджено від кандидатів, що балотуються від партій «Блок Петра Порошенка «Солідарність» та ВО «Батьківщина». По одному члену з керівної групи ДВК мають кандидати на посаду голів Красноріченської ОТГ від партій  «Блок Петра Порошенка «Солідарність» та «Наш край» - Віталій Жувако та Роман Мар’ясов відповідно. Слід відзначити, що в керівному складі ДВК немає жодного члена комісії, поданого від кандидатів-самовисуванців.

Суб’єкт Кількість голів Кількість заступників Кількість секретарів Загальна кількість
Кандидати на посаду голови від політичних партій - 1 1 2
«Блок Петра Порошенко «Солідарність» - - 1 1
«Опозиційний Блок» 1 - 1 2
Радикальна партія Олега Ляшка - 2 - 2
ВО «Батьківщина» 1 1 - 2
Кандидат в депутати від партій 2 1 3 6

Схожа ситуація з визначенням керівного складу трьох дільничних виборчих комісій склалась і в Нижньодуванській ОТГ. Найбільше керівників мають кандидати від місцевих організацій партій «УКРОП» та Аграрної партії – 5 членів ДВК. 2 керівників в ДВК має кандидат на посаду голови від партії «Наш край» Володимир Носов, та по одному представнику в керівному складі комісій мають політичні партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» та ВО «Батьківщина». Кандидат-самовисуванець на посаду селищного голови Борис Циганок має 1 голову та секретаря у складі ДВК.

Суб’єкт Кількість голів Кількість заступників Кількість секретарів Загальна кількість
Кандидати на посаду голови від політичних партій та самовисуванців 1 - 1 2
«Блок Петра Порошенко «Солідарність» - 1 - 1
«Опозиційний Блок» - - - -
Радикальна партія Олега Ляшка - - - -
ВО «Батьківщина» 1 - - 1
Кандидат в депутати від партій 1 2 2 5

В Привільській ОТГ дві ДВК проводитимуть вибори, в яких всього 6 осіб входять до керівного складу комісії. 2 керівників має політична партія ВО «Батьківщина» та одного керівника «Блок Петра Порошенка «Солідарність», що загалом складає 3 керівника ДВК від політичних партій. Крім того, 2 члени входить до керівної групи ДВК від кандидатки Людмили Бойко від політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» та від кандидатки в депутати Тетяни Маслакової («УКРОП»). Слід зазначити, що Привільська ОТГ є єдиною громадою в Луганській області, де до складу ДВК було включено 4 членів за поданням голови Троїцької РВК, один з яких також ввійшов до керівного складу ДВК.

Суб’єкт Кількість голів Кількість заступників Кількість секретарів Загальна кількість
Кандидати на посаду голови від політичних партій - - - -
«Блок Петра Порошенко «Солідарність» 1 - - 1
ВО «Батьківщина» 1 - 1 2
За поданням голови Троїцької РВК - 1 - 1
Кандидат в депутати від партій - 1 1 2

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів–(044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.