18 жовтня відбулась прес-конференція Громадянської мережі ОПОРА «Вибори в об'єднаних громадах на Рівненщині: оцінка старту кампанії, політичні гравці та перші порушення». Представники ОПОРИ презентували проміжні результати громадського  спостереження за першим виборами у п’яти громадах Рівненщини. Зокрема, обговорили склад та роботу ТВК, формування виборчих округів, реєстрацію кандидатів, а також порушення виборчого законодавства, зафіксованих громадськими спостерігачами.

«29 жовтня 2017 року в Україні відбудуться перші вибори у 201 об’єднаній територіальній громаді. Виборчий процес офіційно розпочався 9 вересня і охоплює територіальні громади в усіх областях України, зокрема й п’яти громадах Рівненщини: двох селищних та трьох сільських. Під час виборів 29 жовтня виборці обиратимуть 94 депутатів селищних та сільських рад і, відповідно, двох селищних та трьох сільських голів ОТГ», - зазначив координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Рівненській області Сергій Сабо.

В громадах Рівненщини сформовані 5 територіальних виборчих комісій (ТВК). Найбільше представництво у складі ТВК отримало Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина» – 13 представників. По 12 членів у виборчих комісіях мають «Блок Петра Порошенка «Солідарність» та Радикальна партія Олега Ляшка. Найменше представників у складі комісій представлено партіями «Громадянська позиція», «Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка «Справедливість» та за поданням голови районної виборчої комісії.

Крім цього, новосформовані виборчі комісії утворили територіальні (одномандатні) виборчі округи. При їх утворенні ОПОРА зафіксувала порушення: Клеванська селищна виборча комісія порушила термін утворення округів, провівши засідання щодо утворення одномандатних виборчих округів для проведення перших виборів 21 вересня.

Загалом, на виборах до п’яти об’єднаних територіальних громад Рівненщини утворено 106 територіальних (одномандатних) виборчих округів при орієнтовній загальній кількості виборців 30 845 осіб. Демидівська та Клеванська ТВК утворили по 26 виборчих округів, а Немовицька, Тараканівська та Ярославицька  - по 14 округів.

Представник ОПОРИ розповів також про процес реєстрації кандидатів. Так, виборчі комісії Рівненщини зареєстрували 605 кандидатів у депутати, 34 кандидата на посаду сільського та селищного голови, трьом кандидатам відмовили у реєстрації. Реєстрація кандидатів відбулася вчасно, у визначений законом термін.

Виборчі комісії скасували реєстрацію 11 кандидатів у депутати, одного кандидата на сільського голову та двоє кандидатів відмовились балотуватись на посаду сільського/селищного голови.

News Rivnenska 18.10.2017 presuha 2

«Під час утворення ТВК та проведення ними перших засідань були зафіксовані незначні порушення вимог виборчого законодавства. Зокрема, Дубенська районна виборча комісія порушила термін утворення Тараканівської територіальної виборчої комісії. Втім, це суттєво не вплинуло на хід виборчого процесу»,– додав Сергій Сабо.

Серед інших порушень виборчого завконодавства, зафіксованих спостерігачами ОПОРИ, виокремлено незаконно розміщену агітацію, публікацію недостовірних відомостей про кандидатів та матеріальне зацікавлення виборців.

«У селі Тараканів під час загальних зборів громадян на приміщенні Будинку культури зафіксувано розміщену друковану агітацію кандидата на посаду голови Тараканівської ОТГ Наталії Сорочинської, що суперечить пункту 5 частини 9 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори. На цьому ж заході представники Радикальної партії Олега Ляшка подарували для Тараканівського дитячого садка дві пральних машини. Такий спосіб ведення агітації за допомогою матеріального зацікавлення виборців ставить кандидатів в нерівні умови та є порушенням стандартів вільних та чесних виборів», - наголосив координатор громадського спостереженя.

Окрім цього, у селищі Демидівка кандидат на посаду селищного голови Михайло Якимович розповсюджував агітацію «За майбутнє! За Якимовича», в якому був опублікований матеріал, що містив інформацію «проти» двох кандидатів на посаду селищного голови Володимира Вінічука та Віктора Іщука. Останній оскаржив дії Михайла Якимовича у суді. Демидівський районний суд ухвалив рішення закрити провадження в адміністративній справі у зв’язку з досягненням сторонами примирення.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів(044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:

Сергій Сабо, координатор громадського спостереження за виборами у Рівненській області

тел.: 067 830 87 55

email: [email protected]

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.