11 жовтня Верхньодніпровська міська виборча комісія провела засідання, на якому скасувала реєстрацію кандидатів в депутати Верхньодніпровської ОТГ Костянтина Коротюка, Олександра Третяка, Оксани Фірсової та Юлії Барановської. Рішення про скасування реєстрації комісія прийняла згідно з листом ЦВК щодо виключення з виборчих списків осіб, які включені за письмовою заявою про згоду балотуватись до списків від різних політичних партій (до районної ради у 2015р. та до міської ради ОТГ у 2017 р.).

При цьому, кандидат в депутати Костянтин Коротюк був першим кандидатом у виборчому списку місцевої організації партії «Об’єднання «Самопоміч»

Прийнявши таке рішення, Верхньодніпровська ТВК порушила терміни скасування реєстрації кандидатів.  Так, згідно з частиною 3 статті 47 Закону України «Про місцеві вибори», територіальна виборча комісія може скасувати рішення про реєстрацію кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, старости не пізніше ніж за 18 днів до дня голосування (до 10 жовтня включно).

На засіданні, 12 жовтня (допустивши порушення строків затвердження тексту виборчих бюлетенів визначених абз. 1 ч. 3 ст. 74 Закону), Верхньодніпровська міська виборча комісія затвердила текст виборчого бюлетеню з виборів депутатів міської ради та міського голови для голосування у відповідному виборчому окрузі. Затверджуючи текст виборчого бюлетеню, комісія виключила Об'єднання «Самопоміч»на тих округах, де партією не були закріплені кандидати (партія закріпила кандидатів на 18 виборчих округах із 26). Своє рішення комісія мотивувала  тим, що внаслідок скасування реєстрації кандидата № 1 у списку та відсутності закріпленого за округом кандидата, в бюлетені не буде жодного прізвища, лише назва партії.

Внаслідок такого рішення комісії виборці восьми округів, у випадку залишення його в силі, не змогли б проголосувати за «Об'єднання «Самопоміч» (оскільки в бюлетені восьми округів не вказані порядковий номер, назва партії та перший кандидат). Порядкові номери інших місцевих організацій партій змінилися б і могла б виникнути ситуація невідповідності порядку черговості назв місцевих організацій партій, визначеними шляхом жеребкування (згідно з Постановою про жеребкування політичних партій № 27 від 10.10.2017р. Верходніпровської міської ТВК Об'єднання «Самопоміч» в виборчих бюлетенях має № 5).

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА зазначає, що наслідки виключення партії з бюлетеню фактично можна порівняти з “частковим” скасуванням реєстрації. Голоси по 8 округах не могли б бути враховані за партію для підрахунку проходження виборчого бар’єру, фактично це б означало неможливість встановити волевиявлення виборців на виборах до Верхньодніпровської  ТВК

Відповідно до пункту 7 статті 74 Закону, назви місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані відповідною територіальною виборчою комісією в багатомандатному виборчому окрузі, розміщуються у виборчому бюлетені в порядку черговості, визначеної шляхом жеребкування. Якщо місцева організація партії не закріпила за відповідним територіальним виборчим округом кандидата у депутати або якщо реєстрацію кандидата у депутати від місцевої організації партії у відповідному територіальному виборчому окрузі скасовано відповідно до цього Закону, у виборчому бюлетені зазначаються лише порядковий номер, повна назва відповідної місцевої організації партії, а також прізвище, власне ім’я (усі власні імена) та по батькові (за наявності) першого кандидата у списку.

Костянтин Коротюк, реєстрацію у кандидати якого Верходніпровська ТВК скасувала, звернувся до суду для оскарження рішення Верхньодніпровської міської ТВК щодо виключення його з виборчого списку  Об'єднання «Самопоміч».

13 жовтня 2017 року Дніпропетровський окружний адміністративний суд постановив визнати протиправною та скасувати п. 3 Постанови № 28 Верхньодніпровської міської ТВК від 11 жовтня 2017 року в частині скасування реєстрації Костянтина Коротюка, як кандидата в депутати у багатомандатному виборчому окрузі з виборів Верхньодніпровської міської ради від політичної партії  «Об'єднання «Самопоміч».

16 жовтня 2017 року Верхньодніпровська міська ТВК  на виконання постанови суду скасувала рішення щодо відміни реєстрації кандидата та постанову про затвердження тексту виборчого бюлетеня, а також вказала у виборчих бюлетенях  Верхньодніпровську районну партійну  організацію політичної партії “Об’єднання Самопоміч”.

17 жовтня 2017 року Дніпровський окружний адміністативний суд визнав протиправними дії комісії з винесення постанови по затвердженню тексту виборчого бюлетеню.

Веб-сайт|Фейсбук |Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.