У селищі Демидівка Рівненської області кандидат на посаду Демидівського селищного голови Михайло Якимович розповсюджував друковану агітацію «За майбутнє! За Якимовича», в якому був опублікований матеріал: «Демидівська «Батьківщина» підтримує регіонала Володимира Вінічука?». Публікація містила інформацію проти двох кандидатів на посаду селищного голови Володимира Вінічука та Віктора Іщука. Останній оскаржив дії Михайла Якимовича у суді.

До Демидівського районного суду з позовною заявою звернувся кандидат на посаду Демидівського селищного голови Віктор Іщук. Позивач просив визнати незаконними дії кандидата на посаду Демидівського селищного голови Михайла Якимовича щодо розповсюдження у друкованій агітації наступних завідомо недостовірних відомостей про кандидата Віктора Іщука, а саме:

«...В 2015 році балотувався в депутати до Рівненської обласної ради заступник головного лікаря Демидівської райлікарні, Віктор Іщук, а коли пройшов депутатом, то з корисливих мотивів, віддав депутатський мандат (подейкують, продав за однокімнатну квартиру) ...».

Також Віктор Іщук просив визнати незаконними дії кандидата Михайла Якимовича щодо використання у друкованій агітації – газеті «За майбутнє! За Якимовича» зображення Державного герба України.

News Rivnenska 17.10.2017 stattia 1

15 жовтня Демидівський районний суд Рівненської області суд ухвалив рішення закрити провадження в адміністративній справі № 558/507/17 за позовом кандидата Віктора Іщука до кандидата Михайла Якимовича про порушення суб’єктом виборчого процесу Закону України «Про місцеві вибори» у зв’язку з досягненням сторонами примирення.

Умовами примирення стало наступне:

1. Михайло Якимович визнає те, що не мав правових підстав вчиняти дії щодо розповсюдження у друкованій агітації наступних недостовірних відомостей про кандидата Віктора Іщука та зобов’язується не поширювати інформаційний бюлетень, в якому вони містяться – «За майбутнє! За Якимовича», тираж 1000 штук;

2. Віктор Іщук не має претензій до Михайла Якимовича про порушення виборчого законодавства;

3. Віктор Іщук та Михайло Якимович не мають жодних матеріальних та моральних претензій один до одного.

Громадянська мережа ОПОРА, звертає увагу, що якщо інформація про суб’єкта виборчого процесу (кандидата, політичну партію або місцеву її організації) є недостовірною, то поширення такої інформації є порушенням вимог виборчого законодавства та має ознаки використання брудних технологій. Так, відповідно до частини 5 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори», забороняється розповсюджувати завідомо недостовірних відомостей про кандидата, політичну партію або її місцеву організацію-суб’єкта виборчого процесу, а також розповсюдження завідомо недостовірної інформації про підтримку певного кандидата або місцевої організації партії іншими кандидатами, політичними партіями або їх місцевими організаціями.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів(044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:

Сергій Сабо, координатор громадського спостереження за виборами у Рівненській області

тел.: 067 830 87 55

email: [email protected]

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.