Минулого тижня, 5 жовтня, ТВК завершили реєстрацію кандидатів на перших виборах депутатів сільських, селищних, міських рад об'єднаних територіальних громад та відповідних сільських, селищних, міських голів. Під час прес-конференції представники Громадянської мережі ОПОРА розповіли, скільки кандидатів  боротимуться за посади голів та депутатів громад у Черкаській області, а також окреслили найбільш типові порушення на етапі реєстрації кандидатів.

На Черкащині вибори відбудуться у 14-ти громадах. Загалом виборці мають обрати 284 депутатів та 14 голів об’єднаних територіальних громад із 1 379 зареєстрованих кандидатів у депутати та 86 кандидатів, які балотуватимуться на посади голів об’єднаних громад, відповідно.

Найбільше кандидатів у депутати місцевих рад цих громад зареєструвало ВО «Батьківщина» – 213 осіб, а найменше – «Громадський рух Миколи Томенка «Рідна Країна» – п’ятеро. На посади голів ОТГ найбільше кандидатів балотуватиметься від Радикальної партії Олега Ляшка – шестеро.

Крім того, у виборах братимуть участь самовисуванці: 71 кандидат на посади голів ОТГ та 244 – на посади депутатів місцевих рад громад.

Як зазначив координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Черкаській області, найбільша конкуренція спостерігатиметься у Кам’янській міській громаді, позаяк за 26 місць в міській раді змагатимуться 293 депутати. Найменша – в Соколівській сільській громаді Жашківського району, де зареєстрували усього 28 кандидатів, з яких обиратимуть 14 депутатів сільської ради.

табл 1

Участь у виборчому процесі братимуть 17 партій. Рекордсменом за показником участі своїх кандидатів у виборах є ВО «Батьківщина». Висуванців цієї партії обиратимуть в усіх 14-ти громадах. Найменше представництво кандидатів у громадах мають партії «Україна Славетна», «Громадський рух Миколи Томенка «Рідна Країна», «Патріот» та Соціал-демократична партія. Кожна з цих політичних сил висунула своїх кандидатів лише в одній громаді.

табл 2

Під час реєстрації ТВК відмовили 16 кандидатам у депутати. Так, Паланська сільська виборча комісія Уманського району не зареєструвала увесь список місцевого осередку партії УКРОП (троє осіб) у зв’язку з тим, що партійці вчасно не повідомили про проведення конференції з висунення кандидатів. З цієї ж причини Моринська сільська виборча комісія Корсунь-Шевченківського району відмовила в реєстрації кандидатам від партії «БПП «Солідарність» (десятеро осіб). Паланська сільська виборча комісія також відмовила у реєстрації особі, яка значилась у поданнях від двох різних партій – Радикальної партії Олега Ляшка та ВО «Батьківщина».

pres cherkasy

Схожий випадок зафіксований і в Іваньківській ОТГ Маньківського району. Там одна і та ж особа фігурувала у поданнях Аграрної партії та ВО «ЧЕРКАЩАНИ». Проте у комісії запевняють, що представники Аграрної партії України припустилися у поданні технічної помилки, а в пакеті документів заява, згода, автобіографія та інші передбачені законодавством документи, необхідні для реєстрації цієї особи кандидаткою у депутати сільської ради, були відсутні. Натомість до подання місцевої організації ВО «ЧЕРКАЩАНИ» були додані всі потрібні документи.

Тим часом Кам’янська виборча комісія у аналогічній ситуації відмовила та виключила з обох списків представника Соціал-демократичної партії, який також значився у поданні місцевої організації «БПП «Солідарність». Проте Черкаський окружний адміністративний суд 9 жовтня частково задовольнив адміністративний позов осередку Соціал-демократичної партії, постановивши скасувати попередню постанову міської ТВК та розглянути питання щодо реєстрації кандидата.

News cherkassy 10.10.17 postanova sydy

Жашківська міська територіальна виборча комісія відмовила у реєстрації кандидатці у депутати, включеній до виборчого списку місцевої організації партії «Україна Славетна», оскільки вона у  пакеті документів для реєстрації її кандидаткою у депутати міської ради Жашківської об’єднаної територіальної громади надала копію ID-картки, а не звичного паперового паспорта.

Наступним важливим етапом виборчого процесу буде формування дільничних виборчих комісій, терміни його проведення визначені у Календарному плані основних організаційних заходів з підготовки та проведення перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 29 жовтня 2017 року.

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.