20 вересня в рамках міжнародної Конференції «Енергія з біомаси 2017» відбулась презентація «Перехід енергетичного сектору України на 100% ВДЕ до 2050 року».

Відкрив захід Голова Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха, який окреслив плани України щодо розвитку відновлюваних джерел енергії та роль біомаси до 2030 та 2050 років.

Під час заходу, в якому взяли участь науковці, представники влади та громадського сектору, Олександр Дячук представив «Революційний» сценарій прогнозу Інституту економіки та прогнозування НАН України, за якими може розвиватись енергетичний сектор України до 2050 року.

Прогнози Агенства з відновлюваної енергетики представив Олексій Епік. Відповідно до них змодельовано три сценарії розвитку:

  • базовий сценарій - відповідає цілям нової Енергетичної стратегії та зображує, як Україна досягатиме цілі у 25% відновлюваних джерел енергії в 2050 року;
  • кліматичний сценарій передбачає скороченню викидів парникових газів на 70%;
  • «Сценарій 100% ВДЕ» передбачає повну відмову України від викопного палива до 2050 року.

21 09 17 01

Пан Олексій зазначив: «Прогнозування - більш філософське питання, ніж математичне». Адже велику роль відіграє вектор, у якому розвиватиметься держава.

Представлені сценарії передбачають традиційний розвиток технологій, саме тому значна частка ВДЕ припадає на біопаливо. Зокрема, у всіх розвинутих державах теплову енергію добувають з біопалива.

«Реформація сектору енергетики передбачає велику кількість нових «зелених» робочих місць, що дасть змогу розвиватись нашій країні за низьковуглецевим принципом», - зазначає аналітик житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Дмитро Кузнєцов.

Учасники обговорення також підняли питання викидів парникових газів від спалення біомаси. Однак Георгій Гелетуха нагадав, що біопаливо є СО2 нейтральне, оскільки під час росту рослини поглинають таку ж або більшу кількість вуглекислого газу, ніж виділяється при спаленні.

За коментарями звертайтесь:
аналітик житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Дмитро Кузнєцов
тел.: +38 063 584 49 92

  

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.