Сьогодні, 4 серпня, міський голова Ігор Слюзар підписав меморандум про співпрацю щодо впровадження у Коломиї політики відкритих даних.Це стало можливим завдяки перемозі Коломиї у всеукраїнському конкурсі ВІДКРИТИЙ ВИКЛИК.

Ігор Слюзар підписав меморандум про співпрацю з ініціативою «Дані міст». Ця співпраця передбачає суттєву підтримку міськраді з боку українських та іноземних фахівців:

  • аудиту даних міста;
  • визначення пріоритетних наборів даних (інформації);
  • оцифрування, структурування даних;
  • оприлюднення даних (публікації на сайті міської ради, на Єдиному порталі відкритих даних, на власному порталі відкритих даних міста);
  • оновлення даних, створення нових наборів даних;
  • роботи з середовищами дата-активістів, організації хакатонів;
  • пошуку ресурсів для реалізації політики відкритих даних;
  • навчання відповідальних за реалізацію політики відкритих даних;

Коломия, як і будь-яке інше місто у світі, має у своєму розпорядженні багато інформації, що є необхідною для кожного мешканця. Про безпеку, екологію, вільне для оренди комунальне майно, споживання енергії тощо. Вся ця й інша інформація може працювати на людей – якщо її правильно відкрити і створювати сервіси та додатки на її базі. Щоб міщани через інтернет могли записатись на конкретну годину до обраного лікаря. Чи щоб знали, яка реальна заповненість класів у школі і груп у садочках. Або щоб могли подивитися на рівень злочинності в тому чи іншому мікрорайоні міста. Варіантів використовувати міські дані – безліч.

Але все починається з їх оприлюднення.

 - Ми розуміємо, на скільки важливо відкривати дані. Але хочемо робити це доброякісно і правильно, не чекаючи нагадувань з боку держави, – зазначив Ігор Слюзар, Коломийський міський голова. Він сказав, що розраховує на  результативну співпрацю з «Даними міст» і що Коломия відкриє дані не гірше, а то й стане прикладом для інших міст України.

Координаторка ініціативи «Дані міст» розповіла, що співпраця передбачає аудит тих даних, які є, а опісля – підготовку і навчання фахівців міськради до роботи з інформацією.

 - Основне – це машиночитність. Інформації дуже багато. Людина самотужки опрацьовувала б ці дані місяцями. А комп’ютер може зробити це за лічені хвилини. Наше завдання – перевести дані в машиночитний формат, - зазначила координаторка.

Як уже зазначалося раніше, після підписання меморандуму до Коломиї прибудуть аналітики ініціативи «Дані міст» для аудиту даних міської ради. Тобто, місто спочатку з’ясує, якою інформацією володіє, у яких об’ємах і форматах, хто є її розпорядником. А опісля міськрада та опендата-фахівці підготують алгоритм оприлюднення.

Після підписання меморандуму відбулося обговорення з громадою міста щодо пріорітетності наборів даних з якими потрібно працювати. Загалом ропорядженням міського голови буде створено робочу групу, яку очолить керуючий справами виконкому Тарас Кухтар  та в яку увійшли не тільки команда ініціативи, державні службовці, а й громадські активісти.

Коломийська міська рада та ініціатива «Дані міст» запрошує до співпраці мешканців міста та пропонує визначити разом пріоритетні набори даних, що мають оприлюднюватися в першу чергу. Свої побажання ви можете залишити за посиланням.

Нагадаємо, конкурс ВІДКРИТИЙ ВИКЛИК  в Україні проводять Громадянська мережа ОПОРА та TechSoup за сприяння Національного фонду на підтримку демократії (NED).

За результатами конкурсу, п’ятьом містам, які пройдуть відбірковий тур, буде забезпечено супровід українських та іноземних фахівців у впровадженні політики відкритих даних.

Більше деталей про конкурс  шукайте на сайті https://danimist.org.ua/

Маєте додаткові питання? Пишіть нам на [email protected].

 

Контакти організаторів у Коломиї:

-         Ольга Денисюк, в. о. керуючого справами виконкому Коломийської міської ради (098 633 71 21