Під час проміжних виборів до Верховної Ради України по семи округах спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували 393 факти неподання та невчасного подання 223 кандидатами фінансових звітів. За рік після виборів до суду потрапило тільки сім таких випадків.

15 серпня 2016 року – офіційний старт роботи Національного агентства з питань запобігання корупції. Починаючи з цієї дати, набули чинності зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме уповноважені особи агентства набули право складати адміністративні протоколи по статтям 212-21 (Порушення порядку подання фінансового звіту про надходження і використання коштів виборчого фонду, звіту партії про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру) та 212-15 (Порушення порядку надання або отримання внеску на підтримку політичної партії, порушення порядку надання або отримання державного фінансування статутної діяльності політичної партії, порушення порядку надання або отримання фінансової (матеріальної) підтримки для здійснення передвиборної агітації або агітації з всеукраїнського або місцевого референдуму).

Одразу після офіційного старту роботи НАЗК ОПОРА, яка здійснювала офіційне спостереження на цих виборах, звернулася до агентства з відповідним зверненням, в якому надала інформацію про зафіксовані порушення щодо фінансових звітів кандидатів.

Що ж вдалося зробити за цей рік, можна переглянути на таймлайні: 

15 червня у відповіді на запит НАЗК надало інформацію про кандидатів, яких агентство вважає порушниками. Встановлено, що 46 кандидатів у народні депутати України не подали фінансові звіти про надходження та використання коштів виборчого фонду.

Серед основних проблем, які виникли у Національного агентства, – це відсутність ефективної взаємодії з окружними виборчими комісіями та ЦВК, а також відсутність доступу до інформації, необхідної для складання адмінпротоколів (місць реєстрації та проживання, контактних даних тощо).

«Національне агентство запрошувало кандидатів у народні депутати України, які не подали вчасно фінансові звіти про надходження та використання коштів виборчого фонду, до Національного агентства для надання пояснень та складання протоколів про адміністративні правопорушення. Слід зазначити, що з існуючої практики розгляду судами протоколів про адміністративне правопорушення, складених уповноваженими особами Національного агентства без належної ідентифікації особи та копії документа, що посвідчує особу, а також без присутності кандидата у народні депутати України, такі протоколи повертаються судами без розгляду», - йдеться у відповіді НАЗК.

Станом на 15 травня 2017 року складено 7 протоколів про адміністративне правопорушення, які було направлено до Печерського районного суду у місті Києві. Станом на 17 липня всі сім справ були розглянуті. Четверо кандидатів оштрафовано на 5100 гривень, двоє отримали усне зауваження. В одному випадку суд визнав кандидата винним у вчиненні адміністративного правопорушення, проте постановив звільнити його від адміністративної відповідальності у зв'язку з тим, що, на думку суду, закінчився строк притягнення до адміністративної відповідальності.