Зареєстрований у Верховній Раді законопроект №6240 пропонує визначати членство у територіальній громаді за виборчою адресою, а не за місцем реєстрації, що дозволить внутрішньо переміщеним особам, трудовим мігрантам та особам без реєстрації брати участь у місцевих виборах.

Про це йшла мова під час публічної дискусії «Законопроект 6240 – шлях до забезпечення виборчих прав переселенців та трудових мігрантів», який радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба спільно з старшим координатором проекту Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) Надією Пашковою та аналітиком Громадського холдингу «Група впливу» Романом Кисленком презентували у середу, 12 липня, у Львові.

Як розповіла Надія Пашкова, за даними Мінсоцполітики, в Україні налічується 1 584 859 внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Таким чином, 4% українських виборців, які змушені були покинути власні домівки через зовнішню військову агресію, не мають можливості повноцінно реалізувати свої політичні права. 

27 березня 2017 року 24 народні депутати України зареєстрували проект Закону № 6240 «Про внесення змін до деяких законів України (щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян)». Законопроект передбачає внесення змін до Закону «Про Державний реєстр виборців» та суміжних інших нормативно-правових актів, спрямованих на забезпечення виборчих прав ВПО в Україні у всіх видах виборів. Законопроект також дозволить голосувати громадянам України за їхнім фактичним місцем проживання за рахунок спрощення процедури реєстрації виборців та усунення прив’язки виборчої адреси виборця до реєстрації його місця проживання.

Ольга Коцюруба зазначила, що права голосувати на місцевих виборах позбавлені не тільки внутрішньо переміщені особи, а і так звані трудові мігранти та особи без місця реєстрації. За її словами, чинним виборчим законодавством право голосу тісно прив’язане до офіційної реєстрації за місцем проживання особи.

«Ми маємо осіб, які, наприклад, декілька років проживають у місті Києві або в іншому населеному пункті, де вони не зареєстровані. Там вони не наділені правом голосу, хоча там їм відомо про політичну ситуацію, там вони мали би право обирати місцеву владу. В той же час, вони мають право проголосувати за місцем своєї реєстрації, де вони фактично не знають політичної ситуації, не слідкують за нею. Це також впливає на так зване поняття явки, скільки осіб з’являється на місцевих виборах або не з’являється, тому що вони фактично там не живуть», - сказала Ольга Коцюруба.

«У нас з’явилось 800 тисяч громадян, які не мають місця реєстрації з різних міркувань. Про цю категорію теж треба пам’ятати, коли ми говоримо про цей законопроект», - додала вона.

kotsuruba lviv

Законопроектом пропонується членство у територіальній громаді визначити за виборчою адресою та встановити перелік документів, які б обґрунтовували звернення особи щодо зміни виборчої адреси.

Серед документів, які громадянин може додати до заяви до Державного реєстру виборців про зміну виборчої адреси, є:

  • договір оренди житла;
  • довідка про взяття на облік ВПО;
  • документ, який засвідчує догляд за особою;
  • документ, що засвідчує підприємницьку діяльність на цій територіальній громаді;
  • документ, що підтверджує право власності на житло;
  • документ, що засвідчує шлюб або родинні відносини з людиною, яка зареєстрована у цій територіальній громаді.

"Даний законопроект передбачає заявний принцип. Внутрішньо переміщена особа не автоматично включається до певного реєстру. Особа повинна сама піти, написати заяву і тоді вона зможе змінити виборчу адресу", - зазначив аналітик Громадського холдингу "Група впливу" Роман Кисленко.  

Ольга Коцюруба додала, що змінити виборчу адресу можна лише не пізніше ніж на п’ятий день після початку виборчого процесу, а повторно змінити виборчу адресу можна лише через 180 днів.

kotsuruba lviv1

Начальник відділу адміністрування Державного реєстру виборців Львівської обласної адміністрації Федір Алєйніков зазначив, що уже розпочата робота щодо цього законопроекту та навіть проведено виїзний семінар у Сколівському районі. 

Фото: Львівський прес-клуб