Кнопкодавство, кулуарні домовленості, лобіювання власних чи чужих інтересів всупереч інтересам виборців — ось неповний перелік вад Верховної Ради України. Але народні обранці не спішать викорінювати ці недоліки у своїй роботі.

Про це пише у своєму блозі команда сервісу Rada4you.org Громадянської мережі ОПОРА. 

Депутати точно знають, що для цього треба робити — місія Європарламенту розробила для Ради “Дорожню карту” із пропозиціями необхідних змін (так званий план Пета Кокса, очільника місії). Свої ідеї озвучували українські та міжнародні експерти. Але нардепи прийняли лише два закони на цю тему . Усього команда сервісу Rada4you.org знайшла і опрацювала одинадцять законопроектів, зареєстрованих у Раді, що стосуються реформування парламенту (наприкінці блогу ви можете ознайомитися з повним списком. — авт.).


Щодо тематики законопроектів, то 4696 та 6281 передбачають, зокрема, удосконалення процедур розгляду законопроектів, змін в графіку роботи ВРУ. 6256 — оптимізує кількість комітетів Верховної Ради відповідно до кількості міністерств в Уряді. 1591 та 3207 — регламентують оприлюднення інформації про роботу ВРУ, парламентських комітетів, законопроектів, депутатських запитів. 1895 — встановлює грошові стягнення з зарплатні народного депутата за неперсональне голосування. 3812 — врегульовує питання внесення змін до Конституції України, що розглядались парламентом попереднього скликання, 4219 — постанова, яка визнає рекомендації місії Європейського Парламенту як основу для внутрішньої реформи Верховної Ради України. 4419 — врегульовує присвоєння статусу держслужбовців працівникам секретаріатів депутатських фракцій ( або депутатських груп) у Верховній Раді України. 5522 стосується, у першу чергу, приведення у відповідність до Конституції процедури створення коаліції. 6059 намагається врегулювати питання робочої мови ВР.

З кожним роком, що віддаляє нас від Революції Гідності, народні обранці все пасивніше реагують на необхідність змінювати Раду. І ось чому з’явилась така гіпотеза.

За що проголосували

Останнє результативне голосування щодо змін регламенту роботи Верховної Ради, коли законопроект був прийнятий за основу та в цілому, датується 17 березня 2016 . Мова іде про голосування за постанову №4219, яка декларує, що рекомендації місії Кокса беруться за основу реформування Парламенту. Обіцяти не боляче, а от втілювати задеклароване ніхто не поспішає, як свідчить подальша поведінка депутатів. Тобто, рекомендації від місії ЄС є, намір їх реалізовувати є, а рішення про їх запровадження — відсутні.

В розрізі фракцій найбільше підтримували законопроекти з реформування парламенту депутати Радикальної партії (83%), Народного Фронту (на 82%), найменше — Опозиційного блоку та Відродження, на 53% та 59% відповідно.

Голосування за реформу парламенту у розрізі фракцій
Симптоматично, що другим законом, який народні обранці прийняли, став №3812. Він стосувався зміни регламенту у питаннях процедури внесення змін до Конституції.
Цей закон викликав дуже неоднозначну оцінку.
Зокрема, незгідні депутати і парламентські журналісти вказували на те, що цей законопроект створює умови для Адміністрації Президента маніпулювати термінами внесення змін в Основний Закон (більше про це читайте у статті від liga.net).
За цей “проблемний” проект закону депутати дуже оперативно проголосували, а Президент блискавично його підписав. Все це сталося в один день — 28 січня 2016 року.

 

З чим зволікають

Під час аналізу голосувань впадає у вічі той факт, що деякі з потрібних законопроектів депутати узагалі не вносили в порядок денний або вносили з декількох спроб. №6256 дев’ять разів виносився на порядок денний (наразі його повернуто на доопрацювання в комітет). №4696 — шість разів (наразі його включено до порядку денного, але він не голосувався), №3207 — п’ять разів (нарешті прийнятий за основу, але очікує на друге читання), №6281 — чотири рази (в порядок денний не включено), №4419 — чотири рази (в порядок денний не включено).


Команда сервісу Rada4you.org нарахувала також ще два проекти законів, що їх навіть не пропонували внести у порядок денний. Це №5522 (про внесення зміну Регламенту відповідно до Конституції) і №6059 ( щодо мови роботи Верховної Ради України та її органів). Перший з цих двох, окрім теми коаліції, зачіпає також дуже дражливе питання щодо призначення і звільнення Президентом голови СБУ. Цю практику (і загалом законодавство щодо Служби безпеки) дуже сильно критикують правозахисники.


Зосталися без належної підтримки три законопроекти, спрямовані на виконання рекомендацій місії Європейського Парламенту, а саме 6256, 4696 та 6281. Нагадаєм, вони стосуються удосконалення процедур розгляду законопроектів, змін у графіку роботи ВРУ та приведення кількості комітетів у відповідність з кількістю міністерств Уряду (фактично, зменшення з 29-и до щонайбільше 20-и).

Попри те, що часто ініціюють ці законопроекти голови фракцій, самі депутати своїх очільників голосуваннями не підтримують . Хоча, коли мова іде про інші законопроекти, як от продовження мораторію на продаж землі тощо, депутати демонструють вершини фракційної дисциплінованості: і явка висока, і голосують справно, і мають чітку позицію.


З цікавих фактів: співініціаторами найбільшої кількості законопроектів на цю тему є Максим Бурбак та Андрій Парубій.

За ці кілька років роботи Верховна Ради все ж стала прозорішою і відкритішою, але не завдяки, а наперекір законодавчій діяльності депутатів. Так, де-факто парламент впроваджує електронний документооббіг, але це — результат політичної волі голови ВР. Натомість, проект закону, що мав би регулювати це питання ( №3207) застряг на етапі другого читання.

На останок пропонуємо ознайомитися з візуалізацією парламентських даних, що ілюструє ентузіазм депутатів до самореформування: від старту каденції після Революції Гідності і по сьогоднішній день.

Законотворче тло за цей період стало схожим на хворого вітрянкою: усе розцяцьковане червоними крапками (це безрезультативні голосування). І лише кілька синіх крапок — це голосування, коли проект закону включали в порядок денний чи розглядали по суті.

Команда сервісу Rada4you.org

*Примітка. Онлайн-сервіс “Rada4you: вони голосують для тебе” реалізовується в рамках кампанії «IT tools help to monitor elected officials/ІТ-інструменти допомагають моніторити народних обранців» Громадянською мережею ОПОРА у співпраці з Національним демократичним інститутом міжнародних відносин за фінансової підтримки Уряду Канади.


Бонус

Перелік зареєстрованих у Раді законопроектів на тему реформування парламенту (за версією сервісу Rada4you.org)

1

№1591 — проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення відкритості та доступу до інформації про діяльність Верховної Ради України, її комітетів та народних депутатів України
Довідка: Законопроект передбачає забезпечення відкритості роботи комітетів Верховної Ради. У документі пропонується онлайн-трансляція роботи комітетів, публікація списків помічників-консультантів народних депутатів,оприлюднення повних текстів депутатських запитів, всіх стенограми і протоколів засідань комітетів. Цей законопроект підтримали експерти Реанімаційного пакету реформ. Наразі він пройшов перше читання і прийнятий за основу.

2

№1895 — проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо накладення стягнення на народного депутата за порушення вимог щодо особистого голосування
Довідка: Проект закону передбачає накладення стягнення на народного депутата України, що порушив вимогу щодо особистого голосування. Наразі прийнятий в першому читанні. Підтриманий Реанімаційним пакетом реформ.

3

№3207 — проект Закону про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України (щодо оптимізації законодавчого процесу)
Довідка: У пояснювальній записці вказано, що законопроект розроблено задля впровадження безпаперової технології надання документів народним депутатам України, комітетам, тимчасовим спеціальним комісіям, тимчасовим слідчим комісіям, депутатським фракціям (депутатським групам). При цьому гарантується, що доступ до офіційної електронної бази даних прийнятих Верховною Радою України актів на офіційному веб-сайті Верховної Ради України є вільним та безоплатним. Законопроект прийнято в першому читанні.

4

№3812 — проект Закону про внесення змін до статті 149 Регламенту Верховної Ради України
Довідка: В пояснювальній записці вказується, що метою цього законопроекту є вдосконалення чинних положень Регламенту Верховної Ради України стосовно процедурних питань внесення змін до Конституції України. Уточнюється, що новообрана Верховна Рада України може розглядати питання про прийняття законопроекту про внесення змін до Конституції України, який був попередньо схвалений парламентом попереднього скликання, але голосування щодо прийняття цього закону за основу і в цілому не проводилося. Закон критикували через можливі маніпуляцій термінами внесення змін до Конституції. Прийнятий за основу і в цілому, підписаний Президентом.

5

№4219 — проект Постанови про заходи з реалізації рекомендацій щодо внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України
Довідка: Постанова визнає Рекомендації місії Європейського Парламенту як основу для внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України, що передбачає прозорість та відкритість парламентських процесів в тому числі. Постанова прийнята.

6

№4419 — проект Закону про внесення зміни до статті 60 Регламенту Верховної Ради України
Довідка: Законопроект врегульовує надання статусу держслужбовців для працівників секретаріатів депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України. Не розглядався.

7

№4696 — проект Закону про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо реалізації окремих положень пунктів 3, 4, 5, 8, 11, а також пункту 10 Рекомендацій Місії Європейського Парламенту з оцінки потреб, що розроблені з метою підвищення якості українського парламентаризму та викладені у “Доповіді та Дорожній карті щодо внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України
Довідка: Законопроект передбачає впровадження шести із 52-х рекомендацій місії Європарламенту під керівництвом Пета Кокса. У документі пропонується поєднати пленарні тижні з комітетськими і збільшити загальне число пленарних днів. Два тижні поспіль, за цією законодавчою ініціативою, будуть пленарно-комітетськими, третій депутати працюватимуть із виборцями. Опісля — знову два пленарно-комітетських тижні. При цьому, в понеділок відбуватиметься вечірнє пленарне засідання, середа відводиться для роботи в комітетах, а п’ятниця — для парламентських слухань і самостійної роботи депутатів. Повноцінними пленарними днями залишаються вівторок і четвер.
Пропонується встановити ряд перевірок перед винесенням законопроекту у сесійну залу. Наприклад, до кожного проекту передбачено додавати розрахунки про фінансово-економічні наслідки його прийняття. Проекти проходять перевірку до їх реєстрації бюджетним, антикорупційним комітетами та комітетом з євроінтеграції. Кожен з них може повернути законопроект без включення до порядку денного.
Пропонується також створити Раду комітетів, яка засідатиме кожної пленарно-комітетської середи під головуванням спікера ВР.
Замість години запитань до уряду, яка практикується зараз по п’ятницях, законодавці пропонують проводити в Раді день уряду кожного пленарного понеділка.
До порядку денного включений у січні 2016 року (з третьої спроби). З того часу не розглядався.

8

№6281 — проект Закону про внесення зміни до статті 19 Регламенту Верховної Ради України
Довідка: Пропонує ряд змін у регламенті. Зміни, зокрема, стосуються тижневого порядку денного пленарних засідань задля удосконалення організації роботи Верховної Ради України протягом тижнів, що відводяться для проведення пленарних засідань парламенту. Пропоновані зміни відповідають рекомендації місії Європейського Парламенту з оцінки потреб, що розроблені з метою підвищення якості українського парламентаризму та викладені у «Доповіді та Дорожній карті щодо внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України». Законопроект не включено до порядку денного.

9

№6256 — Закон про внесення змін до законів України “Про комітети Верховної Ради України” та “Про центральні органи виконавчої влади” щодо оптимізації роботи комітетів Верховної Ради України та співвідношення предметів їх відання із сферами діяльності міністерств
Довідка: В пояснювальній записці вказано, що метою прийняття цього закону є:
1) оптимізація роботи парламентських комітетів Верховної Ради України, склад якої буде обрано за пропорційною системою;
2) налагодження дієвої співпраці парламентських комітетів і профільних міністерств на основі спільних предметів відання, що матиме наслідком вироблення спільного бачення та впровадження суспільно-важливих реформ держави у відповідних галузях.
Відповідно передбачається, що цей закон набере чинності (якщо за нього проголосують) з дня набуття повноважень Верховної Ради України дев’ятого скликання. Зокрема, передбачається створювати не більше 20 парламентських комітетів. Предмети відання комітетів, як правило, мають співвідноситися із сферами діяльності міністерств. Відповідні зміни пропонується внести і до ст. 5 Закону України «Про центральні органи виконавчої влади», за якими кількість міністерств також не може перевищувати 20. Законопроект спрямований на реалізацію однієї з рекомендацій з Доповіді та Дорожньої карти щодо внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України, підготовленої Місією Європейського парламенту. Законопроект повернуто на доопрацювання в комітет

10

№5522 — Проект Закону про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України
Довідка: У пояснювальній записці йдеться про те, що законопроект підготовлений з метою приведення окремих положень Регламенту Верховної Ради України у відповідність з положеннями Конституції України щодо порядку утворення, організації діяльності та припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України, щодо порядку призначення Верховною Радою України за поданням Президента України Прем’єр-міністра України, Міністра оборони України, Міністра закордонних справ України, призначення за поданням Прем’єр-міністра України інших членів Кабінету Міністрів України, Голови Антимонопольного комітету України, Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України, Голови Фонду державного майна України, звільнення зазначених осіб з посад, вирішення питання про відставку Прем’єр-міністра України, членів Кабінету Міністрів України. Також пропонується врегулювати в Регламенті Верховної Ради України питання призначення на посаду та звільнення з посади за поданням Президента України Голови Служби безпеки України. Законопроект був зареєстрований у Раді на початку грудня 2016. Жодного разу не пропонувався до включення у порядок денний.

11

№6059 — Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо мови роботи Верховної Ради України та її органів
Довідка: У пояснювальній записці читаємо, що положеннями законопроекту пропонується визначити, що мовою роботи Верховної Ради України, її органів та посадових осіб є державна мова. У разі порушення промовцем цієї вимог головуючий зобов’язаний попередити про неприпустимість порушення вимог закону, а у випадку повторного порушення припиняє виступ промовця. Проект було зареєстровано у Раді в лютому 2017 року. До включення у порядок денний не пропонувався.