Реформування виборчого законодавства необхідно розглядати в комплексі з питаннями безпеки та просвіти виборців. Такої думки дійшли учасники публічної дискусії #ВиборчаРеформаChallenge у Дніпрі, організатором якої виступили Громадянська мережа ОПОРА та Міжнародна фундація виборчих систем (IFES).

Координаторка виборчих та парламентських проектів Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська вказала на недоліки паралельної виборчої системи, яка зараз використовується на виборах народних депутатів України. За її словами, нинішня виборча система ввібрала в себе негатив мажоритарної системи та системи закритих списків, зокрема посилення впливу великих партій, купівлю місць у парламенті, втрату великої кількості голосів виборців, збереження "старих облич", збільшення ймовірності потрапляння в парламент непопулярних кандидатів, зловживання під час визначення меж виборчих округів.

Натомість, як зазначила Айвазовська, виборча система з відкритими списками, коли виборець безпосередньо впливає на проходження в парламент конкретного кандидата, має суттєві переваги. Така система сприяє партійній демократії, оновленню еліт, конкуренції всередині партії, збільшує вплив виборця на остаточний розподіл мандатів. Звісно, запровадження відкритих списків несе у собі виклики, такі як складність для виборця, послаблення партійної системи та інші, однак користь переваг більша.

Старший радник з юридичних питань IFES Денис Ковриженко представив головні особливості п'яти законопроектів, зареєстрованих у Верховній Раді, якими змінюється порядок обрання народних депутатів: №№ 1068, 1068-1, 3112, 1068-2 та 3112-1. Всі вони пройшли обговорення в комітетах і у будь-який момент можуть бути внесені у порядок денний Верховної Ради. Лише два з них, №1068-2 та №3112-1, за словами експертів, передбачають справжню імплементацію виборчої системи з відкритими списками.

Під час дискусії учасники приділили увагу питанням безпеки та просвіти виборців. Ольга Айвазовська розповіла про ідею Центральної виборчої комісії запровадити електронні протоколи про підрахунок голосів та зауважила, що такий задум був широко розкритикований експертним середовищем через велику загрозу зовнішнього втручання. Вона нагадала про відмову Нідерландів від електронного підрахунку голосів на останніх виборах та про втручання Росії у виборчі процеси в США та Франції.

 

vrchallenge2

Директор аналітичного відділу "Promedia Consulting" Кирило Захаров висловився за необхідність  проведення масштабних освітніх проектів для підвищення розуміння серед виборців, що ж таке система з відкритими списками.

"Обіцянки запровадити відкриті списки з'явилися ще під час виборів Президента у 2010 році, однак остаточного розуміння у простих громадян, що це таке і навіщо потрібно, немає", - зазначив Захаров.

Керівник департаменту забезпечення діяльності міської ради Дніпровської міської ради Олександр Литвин та член Дніпровської міської виборчої комісії Вікторія Сердюк говорили про навчання виборців. За їхніми словами, незалежно від того, чи збережеться нинішня виборча система, чи буде здійснена реформа виборчого законодавства, рішення на дільницях приймають виборці. Вони відзначили, що важливо простою мовою пояснювати виборцям систему виборів, а також чому при зміні облич у парламенті не змінюються умови, в яких живуть люди.

Бурхливу дискусію викликала пропозиція запровадити віковий ценз на виборах, заборонивши пенсіонерам голосувати, або надати право голосу лише платникам податків. Ольга Айвазовська назвала такі обмеження антиконституційними.

"Необхідно працювати з громадянами, а не обмежувати право голосу", - сказала Айвазовська.

На думку керівника Східноукраїнського представництва Міжнародного фонду "Відродження" Владислава Романова, нове виборче законодавство не стане проривом, але здатне забезпечити крок вперед, порівняно з нинішнім.

"Головне, щоб не сталося відкату назад", - підкреслив Романов та  відзначив більші можливості для фальсифікацій на виборах порівняно з можливостями громадського контролю за виборчим процесом.

Учасники зустрічі, серед яких були представники виборчих комісій, політичних партій, місцевого самоврядування, громадські активісти та експерти з виборчого законодавства, пройшли опитування на тему ключових ознак бажаної виборчої системи. Результати опитування та систематизовані пропозиції учасників будуть надані на розгляд робочій групі з реформування виборчого законодавства, керівництву ВРУ, лідерам фракцій та народним депутатам.