Учасники публічної дискусії «#ВиборчаРеформаChallenge» у Тернополі висловили свої думки щодо існуючих проблем у виборчому законодавстві України, а також запропонували можливі шляхи його реформування, зокрема виступили за удосконалення процесу формування виборчих комісій. Захід організували Громадянська мережа ОПОРА та Міжнародна фундація виборчих систем (IFES).

Старший радник з юридичних питань IFES Денис Ковриженко ознайомив присутніх із світовими виборчими системами, зазначивши їхні переваги та недоліки. За його словами, при мажоритарній системі основним недоліком є велика кількість втрачених голосів, непропорційний результат виборів, низькі шанси непопулярних кандидатів на перемогу. Крім того, критикується і система із закритими списками через купівлю місць, коли непопулярні кандидати можуть домовитись із партійним лідером та потрапити у парламент. Також при цій виборчій системі втрачається зв’язок депутатів із виборцями, відбувається тактичне голосування, коли громадяни обирають ту політичну силу, яка має реальні шанси подолати прохідний бар’єр. 

«При паралельній системі недоліки двох систем поєднуються, доповнюють один одного і ми в результаті маємо подвійний негатив у існуючій виборчій системі», – зазначив Ковриженко.

Як альтернативу експерт назвав пропорційну систему із відкритими списками, при якій остаточний склад парламенту не визначається виключно партійними лідерами, а обирається виборцями. В цій системі присутня внутрішньопартійна конкуренція та зростає шанс на оновлення персонального складу парламенту. Серед недоліків системи із відкритими списками є важкість її адміністрування, послаблення партійної системи та складність для виборців.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба охарактеризувала п’ять законопроектів, внесених на розгляд Верховної Ради, які стосуються виборчої реформи в Україні. За її словами, у кожному із цих документів є певні позитивні зміни, але є і деякі ризики. Так, наприклад, у законопроекті під №1068 пропонується знизити мінімальний прохідний бар’єр до 1%. Це дозволить пройти невеликим політичним партіям у парламент, що сприятиме його роздрібненню. Законопроекти №1068-1, № 3112 хоч і передбачають запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими списками, проте не передбачають конкуренцію кандидатів від однієї політичної партії в межах округу, тому така система не є системою з відкритими списками за своїми ознаками. Законопроекти №1068-2, №3112-1 справді передбачають запровадження виборчої системи відкритими списками, проте також містять деякі недоліки.

Ternopil 17.05.2017

Учасники дискусії підтримали ідею з відкритими виборчими списками та подискутували щодо можливих механізмів її впровадження в Україні. Також було обговорено деякі труднощі при підготовці та проведенні виборів.

Місцевий активіст та член виборчих комісій із багаторічним досвідом Юрій Моргун запропонував удосконалити процес формування виборчих комісій. Він висловив думку, що досить часто політичні сили негативно впливають на формування ТВК, тому чинну систему потрібно змінити.

Голова Правління ГО «Спілка молодіжного самоврядування» Ігор Процик додав, що у селах досить складно сформувати виборчі комісії, оскільки там немає постійних партійних структур, які б залучали місцевих жителів до процесу підготовки виборів. Також присутні обговорили проблему підвищення рівня професійності членів ТВК та ДВК.

Крім того, під час дискусії піднімалось питання щодо можливості голосування внутрішньо переміщеним особам за місцем проживання, створення нової системи адміністрування виборів тощо.

Нагадаємо, що результати обговорень будуть систематизовані та надані на розгляд робочій групі з реформування виборчого законодавства, керівництву ВРУ, лідерам фракцій та народним депутатам.