Власне житло – це фортеця, особливо якщо власник знає, як правильно її укріплювати. Те, як зберігати ресурси та залучати для цього додаткове фінансування, обговорювали 18 травня під час інформаційної зустрічі «Програми підтримки енергоефективності», який провела Громадянська мережа ОПОРА.

Працівники Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, представники органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій об’єднав сільських голів об’єднаних територіальних громад виявили бажання дізнатися більше про аспекти енергоефективності.

«Термомодернізація – один з інструментів, який надає можливості для економії та покращення умов проживання жителям багатоквартирних будинків. Будинки, в яких створені ОСББ, можуть скористатися програмою державної підтримки населення, що передбачає відшкодування суми кредиту на енергоефективні заходи. Для придбання енергоефективних матеріалів та обладнання держава компенсує об’єднанням співвласників 40% тіла кредиту, а будинкам, у яких є отримувачі субсидій, – до 70%. Окрім того, є можливість залучити грантові кошти, спрямовані на підтримку енергоефективних заходів», – розповіла місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА.

18 05 17 06

Скористатися державною програмою доволі просто. Необхідно визначитися з тим, які енергоефективні заходи проводити, та підготувати пакет документів. Обирати можна між трьома акредитованими банками: Ощадбанком, Укргазбанком та Укрексімбанком. Правильна реалізація енергоефективних заходів дозволяє знизити суми у платіжках за рахунок економії ресурсів.

Для детальнішого ознайомлення з можливостями для співвласників житла учасники зустрічі отримали інформаційні постери, підготовлені за підтримки Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.