Перетворення будинку в об’єкт економії можливе за рахунок використання енергоефективних інструментів. Яких саме, розглядали під час інформаційної зустрічі «Альтернативні джерела енергії – будуємо майбутнє разом» 22 березня зі студентами в Чернігівському національному технологічному університеті.

Місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА розповіла охочим про елементарні методи економії ресурсів у будинку. Адже навіть якщо неправильно чистити зуби, можна даремно витратити 10 літрів води. Кожна наша дія може або призвести до втрат, або сприяти економії.

«Якщо пересічні жителі, а особливо молодь, поінформовані про свої можливості – вони здатні реалізувати власний план покращення житла та збільшити економію. Варто звертати увагу не тільки на контроль кількості води, важливо також вчасно ремонтувати несправні речі. Наприклад, через зламаний туалетний бачок може «зникнути» аж до 2 000 літрів води. Якщо кожен буде слідкувати за тим, як ефективніше використати ресурси, ми не тільки будемо їх зберігати, а й платитимемо менше», – наголосила координатор.

Учасники зустрічі визначали найпопулярніші альтернативні джерела енергії та згадали про власні розробки університету, а саме портативні сонячні батареї. Студенти дізналися, що зараз є безліч варіантів використання сонячної енергії, і не тільки у південних регіонах. Відтак, у Чернігові вже діє перша сонячна електростанція, гідроелектростанція, деякі жителі тільки почали використовувати сонячні батареї. Зараз місто ще розвиває цю сферу, але помітний потенціал.

Крім того, студенти отримали інформаційні матеріали про програму підтримки заходів з енергоефективності та про особливості збереження тепла в приміщеннях, підготовлені за підтримки Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.