Про можливості залучення муніципальних та державних коштів для ремонту багатоповерхівок говорили 18 березня у Дніпрі під час зустрічі громадських активістів та мешканців міста.

У суботу в приміщенні Дніпропетровської міської централізованої бібліотеки для дорослих, філіал № 5, представники Громадянської мережі ОПОРА провели інформаційний лікбез, присвячений умовам та особливостям урядової та міської програм підтримки населення для реалізації енергоефективних проектів у житлових будівлях. Насамперед волонтери пояснили, що взяти участь у цих програмах мають право ті квартиро-власники, які перейшли до самостійного управління будинком шляхом створення ОСББ.

Для реновації будівлі опорівці, перш за все, радять відремонтувати ті конструктивні елементи, які перебувають в аварійному стані. Після проведених першочергових робіт бажано звернутись до кваліфікованих енергоаудиторів. Вони ж визначать ті зони та мережі будинку, через які відбуваються енергетичні втрати. Завдяки цьому можна скласти план пріоритетних робіт з модернізації житла.

Будь-які енергоефективі заходи вимагають великих затрат. Тому урядова програма «Теплих кредитів» пропонує мешканцям об’єднань відшкодувати 40 % вартості матеріалів, придбаних для проведення капітального ремонту.

«Слід пам’ятати, що права пільговиків ніхто не скасовував. Проживання субсидіантів у будинку суттєво збільшує відсоток (до 70 %) компенсації від держави», – зауважив місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА.

Крім цього, для дніпровських містян діє програма сприяння розвитку ОСББ. Вона також заснована на ідеї співфінансування. Проте мінімальна відсоткова межа, яка очікується від квартиро-власників, становить лише 3 % від загальної вартості проекту. Цього року термін подачі заявок закінчується 31 березня. Але мешканці мають час, щоб підготуватись до участі у конкурсі наступного року.

Для зацікавлених слухачів наприкінці зустрічі координатор провів особисті консультації. Також учасники заходу отримали буклети про державні програми, розроблені за підтримки Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.