У Івано-Франківську в рамках всеукраїнського туру #ВиборчаРеформаChallenge експерти підняли питання щодо зміни підходів  формування виборчих комісій, фахової підготовки членів виборчих комісій та необхідності посилення впливу громадян на формування складу головного законодавчого органу. Як варіант посилення впливу виборця на поліпшення якості складу парламенту обговорювалась можливість відходу від чинної виборчої системи та перехід на пропорційну виборчу систему з відкритими списками.

На думку аналітика Громадянської мережі ОПОРА Олександра Клюжева, сьогодні з’являється певне вікно можливостей для виконання внутрішньополітичних зобов’язань парламенту щодо проведення виборчої реформи в Україні.  Олександр Клюжев зазначив, що профільний комітет парламенту прийняв рішення винести на розгляд Верховної Ради всі 5 законопроектів, які стосуються виборчої реформи, щоб визначитись щодо підтримки тієї чи іншої моделі реформування.

P1610768

Принцип дії пропорційної системи з відкритими виборчими списками пояснив старший радник з юридичних питань Міжнародної фундації виборчих систем Денис Ковриженко. За його словами, така система дозволяє проголосувати не лише за партію, але й за певного кандидата у цьому списку. Внаслідок цього виборець може реально впливати на склад того органу, який формується та за такою виборчою системою. 

P1610784

Як зазначалось раніше, попри те, що парламентські політичні сили, Президент, Уряд неодноразово підкреслювали необхідність впровадження пропорційної системи з відкритими списками, відповідні положення досі не реалізовані. Бездіяльність Верховної Ради та парламентських фракцій у сфері виборчої реформи ставить під сумнів щирість намірів політичних еліт у цілому. Парламентська Асамблея Ради Європи вкотре закликала до прийняття єдиного виборчого Кодексу та пропорційної виборчої системи як одного з ключових індикаторів спроможності країни до реформ. Неурядові організації в черговий раз закликають парламент до прискорення реформування виборчого законодавства та проводитимуть фахові консультації з місцевими політичними групами, експертами, організаторами виборчого процесу. Результати обговорень будуть систематизовані та надані на розгляд робочій групі з реформування виборчого законодавства, керівництву ВРУ, лідерам фракцій та народним депутатам.