Правила поведінки у власному будинку, яких слід дотримуватися для економії, дізналися мешканці Чернігова 10 березня під час інформаційної зустрічі «10 кроків до енергоефективного житла», яку провела Громадянська мережа ОПОРА у Чернігівському міському Центрі Зайнятості.

Особливості покращення власного житла роз’яснювала місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА: «Особиста відповідальність та аналіз власних дій – запорука реалізації методів енергоефективності. Проведення звичайних підрахунків дає зрозуміти, що платити можна і за невикористані ресурси. Відтак, тепловтрати можуть бути викликані навіть одним розбитим вікном у під’їзді багатоквартирного будинку, щілинами та не щільно зачиненими дверима. Це 5-15 % сумарних тепловтрат будинку, які впливають на суму в платіжках за комунальні послуги. Зачинені двері та замінене скло у вікнах дозволить зберегти тепло всередині будинку, а не опалювати вулицю».

Учасники інформаційної зустрічі розглянули можливі методи економії енергії в домашніх умовах, серед яких – не використовувати довгі штори або переходити на жалюзі. Довгі штори «з’їдають» тепло, яке б мало надходити до вашої кімнати. А встановлення лічильників дозволить платити лише за те, що ви споживаєте, і контролювати цей процес. Отже, якщо приймати душ замість ванни, тільки за тиждень можна зекономити 400 л води.

75-80 % електроенергії дозволяє зберегти заміна звичайних лампочок на енергозберігаючі, оскільки їхня світловіддача у середньому в п’ять разів більша. Варто пам’ятати: купуючи електричні прилади, звертайте увагу на маркування від класу А до G. При цьому клас А ++ – найбільш економні.

Використовуйте сонячну енергію і без сонячних батарей. Протягом дня дайте змогу сонячним променям потрапляти до кімнати, а ввечері зачиняйте штори, аби не спричиняти втрату тепла. Використання сучасних систем опалення, наприклад, індивідуальних теплових пунктів, дозволяє самостійно регулювати подачу тепла до будинку, залежно від погодних умов.

Клієнти Центру Зайнятості ділилися власним досвідом економії в будинку, яка необхідна, враховуючи постійне зростання тарифів на комунальні послуги. Для детальнішого вивчення обговорених питань учасники інформаційної зустрічі отримали матеріали, підготовлені за підтримки Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні»

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.