Вплив життєвих принципів на рівень життя та стан навколишнього середовища обговорили 23 січня під час інформаційної зустрічі «Побудова стабільного енергоефективного майбутнього в руках кожного». Захід провела Громадянська мережа ОПОРА на базі Чернігівського професійного ліцею побуту.

Учні ліцею долучилися до обговорення взаємозв’язку цінностей людини та її ставлення до ресурсів та навколишнього середовища.

Учасники розібрали реальні приклади впливу на життя через цінності. Обговорили досвід Польщі та міст України. Місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА розповіла, що після різкого підвищення тарифів у Польщі люди почали економити та шукати ефективніші методи використання ресурсів. Наприклад, мешканці одного з будинків вирішили, що буде краще зробити повне утеплення фасаду і в подальшому економити на теплі. Разом з тим, вони покращили зовнішній вигляд будівлі, яка потребувала ремонту.

«Цінності людей – фундаментальні у прийнятті рішень. Формування системи цінностей – процес, який триває все життя. Важливо, аби кожен зрозумів, що сам впливає на власне благополуччя та на стан навколишнього середовища. Заходи з термомодернізації – це реально-діючий механізм і приклад того, як люди можуть кооперуватися та вирішувати проблеми з житлом самостійно, не чекаючи на когось. Розуміння, що залишені пляшки та пакети в лісі чи під кущиком реально травмують нашу природу та не залишають можливості використовувати відходи, здатне швидко змінити громаду. Але важливе таке прибирання не тільки під час толоки, а постійно», – наголосила координатор.

24 01 17 02

Учасники цікавилися, як складові сталого розвитку сприяють підвищенню рівня добробуту в країні. Сталий розвиток передбачає, що люди будуть покращувати умови життя, уважно використовувати ресурси та поступово переходити на альтернативні джерела енергії.

Так, економія лише 1% енергії або заміна 1% викопного палива на альтернативні джерела дозволить скоротити викиди парникових газів на 396 млн т. А це еквівалентно спалюванню 200 млрд м куб. газу.

Подібна корисна інформація міститься в інформаційних матеріалах, підготовлених за підтримки Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», які отримали учасники круглого столу.

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.