Громадянська мережа ОПОРА отримала офіційну відповідь від Міненерговугілля щодо раніше надісланого повідомлення про корупційну загрозу, пов’язану із закупівлями державного підприємства “Селидіввугілля”, яке знаходиться у підпорядкуванні міністерства.

Міністр Ігор Насалик надіслав відповідь, у якій зазначив, що створено робочу групу при Міністерстві з питань розслідування корупційних загроз, пов’язаних з публічними закупівлями ДП “Селидіввугілля”.

Також ОПОРА отримала першу відповідь від ДП “Селидіввугілля” на запит Міністерства щодо проведення неконкурентних процедур закупівель та завищених цін на позиції лотів, яка стосується закупівлі продуктів харчування.

2001 lyst

С.А. Пархомор, т.в.о. генерального директора ДП “Селидіввугілля”, визнає факт виявлення помилкового заповнення звітності у системі електронних закупівель ProZorro. Також він визнав факт невикладених сканкопій первинних документів із цінами на одиницю товару через технічні складності із завантаженням. У зв’язку з цим С.А. Пархомор обіцяв викласти сканкопії первинних документів на сайт ProZorro найближчим часом та покарати винних осіб згідно наказу №17 від 19.01.2017 р.

Окрім того, нам було надано сканкопії договору з додатками на закупівлю продуктів харчування. У договорі зазначена загальна сума 199 999 грн, а ціна одиниці товару, відповідно умов до договору, визначатиметься у товарних накладних за фактом поставки.

Громадянська мережа ОПОРА дякує Міністру Ігору Насалику за швидку реакцію на виявлену корупційну загрозу, та очікує від Міністерства запит до ДП “Селидіввугілля” щодо обґрунтування розбиття лотів на допорогові та проведення неконкурентних процедур закупівель.

Варто нагадати, що зазначені дії з розбиття лотів порушують норму закону, визначену у п.7 ст. 2 Закону “Про публічні закупівлі” щодо того, що замовник не має права ділити предмет закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури відкритих торгів або застосування цього Закону.