19 грудня Міністерство енергетики та вугільної промисловості України оприлюднило проект Енергетичної стратегії до 2035 року. Основне завдання Енергостратегії полягає у визначенні вектору розвитку національної енергетики, що передбачає трансформацію енергосистеми України.

Згідно проекту, протягом 2017-2020 рр, Україна повинна досягнути сталого рівня загального первинного постачання енергії (ЗППЕ), що розраховується як сума виробництва (видобутку), імпорту, експорту, міжнародного бункерування суден та зміни запасів енергоресурсів, а також значного зростання ВВП.

Реалізація завдань, передбачених Енергетичною стратегією, передбачає зниження до 2035 року енергоємності ВВП більш ніж у 2 рази при зростанні ЗППЕ лише на рівні 11%. У свою чергу, це потребуватиме значних капіталовкладень та структурних змін в системі національної економіки.

Зменшення у структурі ЗППЕ частки вугілля (до 13%) та частки газу (до 30%) передбачається за рахунок зростання рівня використання відновлювальних джерел енергії (ВДЕ). Так, передбачається, що частка альтернативної енергії до 2035 року зросте до 20%.

Громадянська мережа ОПОРА вважає правильним визначення функціональних завдань, а саме формування енергоефективного суспільства, максимізацію енергетичної незалежності, надійності та стійкості системи, розвиток ринків, забезпечення інвестиційної привабливості та удосконалення управління.

Разом з тим, на думку Громадянської мережі ОПОРА, показники щодо рівня використання ВДЕ, закладені у проект Енергетичної стратегії (21 % ЗППЕ), – недостатньо амбітні.

Згідно Паризької кліматичної угоди, пріоритетним для національного розвитку є скорочення до 2050 року викидів парникових газів за рахунок значного зростання частки ВДЕ. Проте визначені у проекті Енергетичної стратегії до 2035 року індикатори, які стосуються використання альтернативних джерел енергії, не мають статистичного обґрунтування та потребують додаткового розгляду.

Крім того, у проекті Енергетичної стратегії відсутнє довгострокове бачення розвитку національної енергосистеми. Адже, відповідно до стратегії, частка викопного палива займатиме значну роль в енергобалансі нашої держави на 2035 рік. Натомість, його слід вважати перехідним етапом у досягненні цілей щодо скорочення викидів парникових газів відповідно до Національно-визначеного внеску України до Паризької кліматичної угоди.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує на тому, що проект Енергетичної стратегії потребує доопрацювань, зокрема значного збільшення частки ВДЕ у 2035 році.

За коментарями звертайтесь:
координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Тетяна Бойко
тел.: +38 063 617 97 60