Кожен з нас заслуговує на життя у комфортному та економному будинку. Жителі Чернігова розбиралися, як покращити своє житло та зробити його енергоефективнішим, під час інформаційної зустрічі «Хто є власником у багатоквартирному будинку та як можна заощаджувати», яку провела Громадянська мережа ОПОРА в Чернігівському центрі зайнятості.

«Якщо зберігати тепло всередині квартири, тільки уявіть, скільки коштів ми зекономимо. Більшість мешканців багатоповерхових будинків не замислюється, як багато тепла ми можемо втрачати і гріти повітря. Так, через вікна та двері ми втрачаємо майже 23% тепла, вентиляцією – близько 20%, до 33% – через стіни та 12% тепла тікає від нас крізь дах. Звичайні енергоефективні заходи дозволяють значно знизити тепловтрати будинку», – наголошувала місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА.

Завдяки ущільненню вікон та заміні дверей в під’їзді, безпосередньо в квартирах температура може підвищитись майже на 2-3 градуси. При цьому треба простежити, аби всі шпарини були ліквідовані. Оскільки навіть при заміні склопакетів наявність шпарин може призводити до втрати тепла.

24 12 16 01

Учасники зустрічі обговорили, яким чином можна уникати тепловтрат. Для цього можна застосувати заходи, які працюватимуть протягом довгого періоду: утеплити фасад, покрівлю або підлогу; встановити індивідуальний тепловий пункт, що дозволить контролювати температуру та не витрачати забагато тепла, коли це не потрібно. Окрім цього можна провести реконструкцію вікон та дверей.

Присутні члени ОСББ та ЖБК цікавилися також державними програмами підтримки реалізації енергоефективних заходів. А для візуалізації всі учасники отримали інформаційні матеріали з детальними порадами щодо енергозбереження, підготовлені за підтримки Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».           

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.