Про це повідомила координаторка громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Чернігівській області, під час прес-конференції про підсумки спостереження за ходом виборчих перегонів та днем голосування, 18 грудня, у об’єднаних територіальних громадах.

За її словами, системних порушень, які вплинули б на результати, зафіксовано не було, але окремі випадки недотримання законодавства мали місце. «Так, у день голосування у Носівській громаді проводили екзит-пол. І все було б нормально, якби громадян опитували не у приміщенні, де проходило голосування. На вимогу спостерігача ОПОРИ люди, які проводили дослідження, покинули приміщення», — розповіла координаторка.

Вона також зазначила, що були виявлені факти підвезення виборців до дільниць, але спостерігачам ОПОРИ не вдалося з'ясувати, хто був замовником або ініціатором цієї акції. При цьому громадяни, які користувалися «послугою», відмовилися надати хоч якусь інформацію.

Спостерігачі ОПОРИ також відзначили той факт, що члени комісій відповідально ставилися до своєї роботи. Наприклад, у Носівській громаді не було видано жодного бюлетеня без паспорта. Дуже багато людей приходили із водійськими або пенсійними посвідченнями, але члени ТВК вимагали паспорт, і виборці верталися додому за документом.

Координаторка також розповіла про факти підкупу виборців. «У Коропі представники «Батьківщини» зафіксували підкуп виборців однією з політичних сил, але наші спостерігачі, перевіряючи це повідомлення, не знайшли фактів на його підтвердження. Проте поліція зареєструвала звернення і внесла його до реєстру проваджень. Непрямий підкуп виборців було зафіксовано у Іванівці: до ОПОРИ звернулися місцеві мешканці з бажанням написати заяву на одного з кандидатів, від імені якого роздавали пакети з рисом. Ця заява також зафіксована поліцією», — сказала представниця Громадянської мережі ОПОРА.

У решті громад день голосування пройшов практично без порушень. Виборці активно брали участь у голосуванні. За попередніми результатами, головами місцевих рад об'єднаних територіальних громад Чернігівщини обрали п'ятьох самовисуванців і одного представника “Батьківщини”:

  • Коропська селищна ОТГ — Журавель Василь Іванович (“ВО “Батьківщина”) — 3678 голосів;
  • Корюківська міська ОТГ — Ахмедов Ратан Ратанович (самовисуванець) — 4487 голосів;
  • Носівська міська ОТГ — Ігнатченко Володимир Миколайович (самовисуванець)— 4347 голосів;
  • Сновська міська ОТГ — Медведьов Олександр Олександрович (самовисуванець) — 4248 голосів;
  • Михайло-Коцюбинська селищна ОТГ — Завальний Микола Васильович (самовисуванець) — 2354 голосів;
  • Іванівська сільська ОТГ — Гарус Сергій Іванович (самовисуванець) — 1456 голосів.

Склад місцевих рад об'єднаних територіальних громад виглядатиме таким чином: Коропська селищна ОТГ — 11 самовисуванців, 6 представників “Нашого краю”, 3 БПП “Солідарність”, 2 ВО “Батьківщина”, 1 Аграрної партії України, 2 “Опозиційного блоку”; Корюківська міська ОТГ — 11 представників БПП “Солідарність”,  6 Аграрної партії України, 3 Радикальної партії Олега Ляшка, 2 “Нашого краю”, 2  ВО “Батьківщина”, 2 “Опозиційного блоку”; Носівська міська ОТГ — 15 представників партії “Наш край”, 6 “Народного фронту”, 3  Аграрної партії України, 2 ВО “Батьківщина”; Сновська міська ОТГ — 6 представників БПП “Солідарність”, 6 Радикальної партії Олега Ляшка, 4 “Нашого краю”, 4 Аграрної партії України, 4 ВО “Батьківщина”, 2 УКРОПу;  Михайло-Коцюбинська селищна ОТГ — 1 Радикальної партії Олега Ляшка, 3 ВО “Батьківщина”, 22 самовисуванці; Іванівська сільська ОТГ — 6 представників Аграрної партії України, 4 ВО “Батьківщина”, 1 “Нашого краю”, 11 самовисуванців.

Як повідомила координаторка, у двох населених пунктах Чернігівської області відбудуться повторні вибори. Так, повторне голосування пройде у  одномандатному виборчому окрузі № 22, що у селі Сальне (Лосинівська ОТГ). «Це пов’язано з тим, що два кандидати у депутати здобули рівну кількість голосів на виборах 11 грудня 2016 року. Повторні вибори у цьому окрузі Лосинівська ТВК призначила на 1 січня 2017 року», — пояснила вона.

Схожа ситуація на дільниці № 740336, що у селі Вишеньки Коропського району: однакову кількість голосів набрали кандидати в депутати Куліш Андрій Олександрович від Радикальної партії Олега Ляшка та Зубок Світлана Іванівна від партії “Наш край”. Але, за словами пані Наталії, на цій дільниці ТВК ще не призначила дату проведення повторного голосування.

 

Веб-сайт Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.