Анна Кравчик, координаторка опен-сорс ініціативи Code for Poland у провінції Верхня Сілезія, розповіла про те, як у Польщі громада використовує відкриті дані і яку роль у цьому відіграє відкритий код.

Спікерка прочитала вебінар на цю тему в рамках освітньої програми проекту «Дані міст», що його організовують в Україні Громадянська мережа ОПОРА і TechSoup.

Анна Кравчик живе у Польщі. Вона - польська філологиня, бібліотекарка, з січня 2016 року працює в органах місцевого самоврядування. Є також членом двох потужних мереж: бібліотекарів - LABIB і навчальної – Superbelfrzy. Анна - тренер дітей та дорослих програми Coding Masters, член правління Hackerspace Silesia Association. Як вже зазначалося раніше,  координує місцеву команду Code for Poland у провінції Верхня Сілезія.

CodeforPoland: концепція і принципи

Людей, що працюють з відкритими даними у Польщі, об’єднала ініціатива - CodeforPoland. Це громадський рух, основна концепція якого - розробляти рішення на базі відкритих даних стосовно вирішення соціальних проблем.

Станом на зараз CodeforPoland – це 498 користувачів, 107 ідей, 10 регіональних  груп, 31 проект, інформує сайт ініціативи.

1.code for poland

«Якщо говорити про CodeforPoland, то варто зазначити, що наша команда локалізується в декількох містах, таких як Краків, Катовіце, Варшава, Вроцлав» - каже Анна.

Усі ці люди, хоч живуть в різних куточках Польщі, спілкуються в режимі реального часу – на форумі сайту CodeforPoland. Там вони можуть пропонувати ідеї, спілкуватися про ті проблеми, з якими зіткнулись під час реалізації тощо.

Учасники CodeforPoland працюють з відкритими даними і пишуть програми з відкритим кодом – так званим opensource. Відкритий код розміщують на сторінці ініціативи на ресурсі GitHub.  Це сервіс, який люди з усього світу використовують для робіт такого типу. Тут можна ознайомитися з кодом, виправити виявлені помилки чи запозичити алгоритм, щоб виробити на його базі новий сервіс.

CodeforPoland об’єднує людей навколо таких принципів:

  • співпраця – люди з усієї Польщі допомагають один одному і роблять різні сервіси разом;
  • оптимізація – учасники намагаються реалізовувати ідеї якнайкраще, беручи максимум зі своїх знань і можливостей;
  • залучення – CodeforPoland відкрита і доступна ініціатива, якщо є люди, які знають, як зробити краще, вони завжди можуть долучитися;
  • корисність/зручність – кожен проект, що реалізовується в рамках CodeforPoland, перевіряється на те, чи буде він корисний для людей і чи зручний він у користуванні, ці два критерії є дуже і дуже важливими.

Варто додати, що над міськими сервісами працюють не тільки програмісти чи люди, дотичні до сфери ІТ. Анна працювала бібліотекаркою, вперше долучилась до ініціативи. Так само є багато інших людей, що мають найрізноманітнішу освіту чи сферу інтересів, але долучаються і допомагають своїми знаннями, здібностями та ідеями.

 

Шість проектів Code for Poland

  • Міська інформація Освенцима

Першим в рамках ініціативи CodeforPolandстав для Анни Кравчик проект в містечку Освенцим. Тут місцева бібліотека, де працювала спікерка, вирішила створити портал, на якому була б зібрана уся інформація про життя міста: довідкова, календар подій, місцеве інтернет-радіо та можливість взяти участь у роботі над таким сервісом.

Ідея так сподобалася місцевій владі, що чиновники почали розміщувати новину про сервіс на головних інформаційних майданчиках міста.

Після реалізації проект став частково успішним – календар так і не вдалося зробити самодостатнім. Зараз його доробляють. Насправді він працював жахливо, кожен у вільному доступі міг подавати інформацію про події, які вони хотіли проводити і в кінцевому результаті це призвело до того, що користуватися календарем стало вкрай незручно», - пояснює Анна. Тому при переході на сторінку календаря маємо інформацію про технічні труднощі.

Натомість, дуже успішною виявилася та складова проекту, яку розробляли як додаткову – онлайн-радіо.

Цей сервіс має свою інтернет-сторінку і додаток на мобільний телефон.

Відкритий код для місцевого радіо вже запозичило інше польське місто. 

З важливого – додаток для смартфонів зробили дуже простий у користуванні, бо літні люди скаржилися, що через вебсайт їм було складно слухати радіо свого міста.

Зараз команда працює над створенням радіододатку для айфонів.

  • Як я НЕ доїду

Інший проект розроблений у Катовіце.  У співпраці з популярним у Польщі сервісом «Як я доїду» про громадський транспорт і схеми добирання з точки А в точку Б, автори створили аналітичну платформу «Як я НЕ доїду».

Використовуючи відгуки пасажирів, аналізуючи карти тощо, сервіс визначає найгірші, найбільш занедбані варіанти сполучення громадського транспорту. Для роботи над цим проектом автори використовували, зокрема, програму QGIS, що, зі слів Анни, є дуже зручним інструментом для візуалізації географічних даних.

Сервіс «Як я НЕ доїду» - це спосіб оперативного обміну інформацією між пасажирами про труднощі на різних маршрутах, а також – зручний застосунок, що допомагає вказати міській владі на проблемні аспекти в інфраструктурі міста.

На цьому сайті люди  можуть голосувати стосовно того, які сполучення громадського транспорту вони вважають найгіршими, а також  можуть вказувати якісь інші проблеми, з якими вони мають дотичність, розповіла Анна Кравчик.

  • Відкрита схема туристичних маршрутів - мережа веломаршрутів

Окрім локальних, є загальнопольські проекти, як от «Відкрита схема туристичних маршрутів - мережа веломаршрутів». Проект ще не запущений, але можна ознайомитися з його інтерактивним прототипом.

На форумі CodeforPoland це один з проектів, що викликає  найбільше обговорень. «Ідея цього проекту з’явилася тоді, коли ми зрозуміли, що немає якогось одного комплексного сервісу, що містив би інформацію про велошляхи та велодоріжки у всій Польщі», - розповідає спікерка Анна Кравчик.

  • Відкритий Люблін

Один з найбільших проектів, про які буде йтися зараз,  стосується відкритих даних і міста Люблін. Проект так і називається: «Відкритий Люблін». Складові цього сервісу про місто - це бюджет, податки та інвестиції.

Чим цікавий цей проект? Ви можете дізнатися, як міська влада розпоряджається податками, сплаченими з вашої заробітної плати.  Для цього достатньо зайти на сайт у розділ «Мої податки», вибрати суму вашої зарплати (наприклад, 1200 злотих).

І сервіс сам вираховує, скільки з цієї суми складають податки та як вони розподіляються на утримання різних галузей функціонування міста.

«Документація, яка стосується видатків і розподілу бюджету насправді є дуже громіздкою для пересічного мешканця, - пояснює Кравчик. - А візуалізація допомагає мешканцям зрозуміти, скільки було витрачено на різні послуги та звідки ці гроші беруться»

Також сайті «Відкритий Люблін» можна побачити загальний бюджет міста за різні роки. Там вказано, які суми було витрачено на функціонування різних сфер життєдіяльності міста, наявна інформація про закупівлі і тут можна побачити, хто надавав міській владі ті чи інші послуги. Ще є карта інвестицій.

Сервіс дуже простий у користуванні. Він написаний на платформі WordPress, а на ресурсі GitHub знаходиться у відкритому доступі код до цього проекту.

  • PANkreator

PANkreator – мистецький проект Ґданської бібліотеки Польської академії наук. Бібліотека зібрала колосальну колекцію листівок, рукописів та фотографій, які зберігаються без достатнього на них попиту, хоча є дуже цікавими і часто унікальними. Політика авторського права на експонати з цієї добірки не поширюються, тому в бібліотеці їх оцифрували та виклали у вільний доступ, а потім з’явилась ідея вдихнути у них нове життя – зробити картинки рухомими, у форматі GIF.

Опрацьовані листівки та фотографії з ресурсу PANkreator можна надсилати у подарунок, додавши до них підпис і навіть приатачмивши музику. Ресурс поки на стадії розробки.

  • Streetmix

Сервіс Streetmix  спочатку розробили для США. Він дає змогу людям у режимі онлайн робити дизайн публічного простору своїх міст. Простіше кажучи, показувати, як би люди хотіли, щоб вулиці їх міста виглядали. Тут можна вказувати, де потрібні лавки чи велодоріжки, де варто досадити дерева і якої ширини мали б бути хідники для пішоходів.

Американський варіант програми:

Відкритий код цього сервісу запозичили члени ініціативи CodeforPolandі зараз адаптовують його під свої реалії. На сторінці проекту вже можна ознайомитися з прикладами дизайну вулиць за допомогою Streetmix у Варшаві і Познані.

Замість висновку, заначимо: кожен представлений Анною проект написаний на принципах opensource, програмне забезпечення є відкритим і доступним.

_________
Довідково про проект-портал «Дані міст/Apps4Cities» і конкурс сервісів Apps4Cities Challenge

Всеукраїнський проект «Дані міст/Apps4Cities» реалізовує Громадянська мережа ОПОРА та TechSoup Europe за підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED) та Фонду Чарльза Мотта.

Місія проекту — відкритість та легкість доступу до міських даних, що дозволить зробити місто ближчим до його жителів.

У рамках проекту проводиться Apps4Cities Challenge — конкурс міських сервісів на основі відкритих даних, обрання проектів-переможців, а також їх подальша інкубація та розвиток. Конкурс Apps4Cities Challenge в рамках проекту «Дані міст/Apps4Cities», перш за все, — це змагання ідей для  сервісів, які спрощують життя жителів та гостей міст, підвищують якість прийняття управлінських рішень, сприяють розвитку бізнесу. Навколо таких ініціатив зможуть збиратись команди програмістів та інтернет-спільнот, активістів та усіх зацікавлених.

«Дані міст/Apps4Cities» — це портал відкритих міських даних та майданчик для всіх бажаючих. Ми створюємо умови для вас не тільки робити сервіси на основі вже отриманих нами даних, але й пропонуємо надавати свої набори даних, отримані у відповідь на запити або в результаті власної діяльності.

Відкриті дані – це клондайк можливостей для міст, для громадян, для бізнесу та влади.
Більше про конкурс та проект читайте на сайті та офіційних сторінках у соцмережах (Facebook та Twitter).