Верховна Рада України 21.12.2016 ухвалила Закон «Про Державний бюджет України на 2017 рік». Видатки на фінансування Державної цільової економічної програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2017 роки визначено у розмірі 400 млн грн.

Проте проблемним питання виявилося те, що відповідну постанову Уряду щодо продовження Програми на 2017 рік Кабінет Міністрів України до цього часу не прийняв. Зазначений проект акта, розроблений Держенергоефективності, погоджено Мінфіном та Мінекономрозвитку без зауважень із застереженнями щодо необхідності врахування додаткового фінансування із загального фонду державного бюджету (+400 млн грн) відповідно до прийнятого Закону про Державний бюджет на 2017 рік. Ці застереження повністю враховано.

Проект розроблено на виконання підпункту 5 пункту 4 Розділу ІІІ «Модернізація інфраструктури» Плану пріоритетних дій Уряду на 2016 рік щодо необхідності продовження Програми та положенням щодо права Держенергоефективності використання та оброблення персональних даних позичальників для цілей моніторингу ефективності реалізації при укладанні кредитного договору за принципом мовчазної згоди

Через низку бюрократичних перешкод Програма у попередніх роках постійно запускалась із запізненням (у 2015 році – з червня, у 2016 році – з травня).

Зараз ще актуальнішим є продовження реалізації заходів з початку року через те, що деякі ОСББ вже залучили кредити, але в реєстри на відшкодування не потрапили у зв’язку з ненаданням вчасно підтверджуючих документів. Це спричинить переплату відсотків, доки не будуть урегульовані всі процедурні питання – від прийняття Постанови до затвердження паспорту бюджетної програми та укладання договорів про взаємодію з банками.

Крім того, через те, що відповідна постанова Уряду про продовження Програми не прийнята до цього часу, прийняття місцевих бюджетів відбувається без урахування видатків на місцеві програми енергоефективності для населення.

Громадянська мережа ОПОРА закликає Мінрегіон та Держенергоефективності терміново подати відповідний проект постанови Уряду щодо продовження Програми на 2017 рік, а Кабінет Міністрів України – забезпечити її прийняття.

За коментарями звертайтесь:
координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Тетяна Бойко
тел.: +38 063 617 97 60