В Сумській області за кілька днів до голосування зафіксовано поширення матеріалів з неправдивою інформацією про одного з кандидатів на посаду Шалишинського селищного голови Валерія П’ятигора.

До Шалигинської селищної виборчої комісії звернулася довірена особа кандидата на посаду Шалигинського селищного голови Валерія П’ятигора Василь Капорін. У своєму зверненні представник кандидата повідомив про розповсюдження на території Шалигинської громади листівки, яка містить неправдиву інформацію щодо кандидата.

Листівка розповсюджувалася шляхом надсилання Українським державним підприємством поштового зв’язку «Укрпошта». На конверті у графі «Адреса відправника» значився відділ субсидій Глухівського району. Листівка немає підпису та  відомостей, передбачених Законом України «Про місцеві вибори».

chorpiar sumska 14 12

Начальник управління соціального захисту населення Глухівської райдержадміністрації Ольга Дудкіна повідомила ОПОРІ, що їхня «установа не має ніякого відношення до виборчого процесу, а працює виключно в рамках закону, виконуючи свої функції. Відділу субсидій вже давно немає в системі управління, а використання колишньої назви відділу в подібних махінаціях нехай залишається на совісті тих хто цим займається».

У Шалигинській селищній раді спостерігачу ОПОРИ повідомили, що не знають звідки взялася ця листівка і вона точно немає відношення до соціальних працівників, які тут працюють.

В селищній виборчій комісії пригадали, що і на попередніх виборах подібного роду провокативні матеріали без вихідних даних розсилалися на адресу жителів навколишніх сіл і завжди одним і тим же адресатам.

Наголошуємо, що згідно з частиною 5 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори»: «Забороняється розповсюдження завідомо недостовірних відомостей про кандидата, політичну партію або її місцеву організацію - суб’єкта виборчого процесу, а також розповсюдження завідомо недостовірної інформації про підтримку певного кандидата або місцевої організації партії іншими кандидатами, політичними партіями або їх місцевими організаціями».

У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтесь за телефоном гарячої лінії: 044 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:

Ірина Стегній, координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Сумській області
тел.: +38 066305 51 90
пошта: [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.