15 грудня до представників ОПОРИ звернулися мешканці села Красного та повідомили, що 3 грудня у їхньому населеному пункті роздавали рис і активно переконували голосувати за кандидата на посаду голови Іванівської сільської ради об’єднаної територіальної громади Сергія Гаруса.

За словами селян, їм не тільки роздавали рисову крупу, але й обіцяли фінансову підтримку в розмірі 200 гривень незадовго до виборів, що мають відбутися 18 грудня. Усе це жителі Красного розповіли також представникам правоохоронних органів, які приїхали на виклик.

У поліції спостерігачам ОПОРИ повідомили, що звернення зареєстровано та внесено до реєстру за номером 8188 від 15.12.2016.

Як пояснили заявники, вони не повідомили поліцію одразу, оскільки не знали, як діяти у таких ситуаціях.

chernigiv pidkup 16 12

chernigiv pidkup2 16 12

chernigiv pidkup4 16 12

chernigiv pidkup3 16 12

Зазначимо, що Сергій Гарус балотується на посаду голови Іванівської сільської ради об’єднаної територіальної громади як самовисуванець. Наразі він також є директором Чернігівського КП «Паркування та ринок».

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що згідно з ч. 4 ст. 60 Закону України про «Про місцеві вибори» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів(крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 % розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг. Дії, що суперечать цій нормі Закону, можна трактувати як непрямий підкуп виборців.

Відповідно до чч. 2-3 ст. 160 Кримінального кодексу України пропозиція, обіцянка або надання виборцю неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права, караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років. Здійснення передвиборної агітації шляхом надання підприємствам, установам, організаціям неправомірної вигоди або надання безоплатно товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення найменування, символіки, прапора політичної партії, вартість яких не перевищує розміру, встановленого законодавством), робіт, послуг - карається обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтеся за телефоном гарячої лінії ОПОРИ: 044 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттерз

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.