Громадянська мережа ОПОРА відшукала регіональні аспекти у поданих до Парламенту законопроектах та постановах, щодо вирішення локальних проблем Дніпропетровської області. Ми залишаємось послідовними та закликаємо народних депутатів консолідувати свої зусилля для вирішення місцевих проблем.

Отже, перше місце в нашому неофіційному рейтингу, займає Постанова № 3864, оскільки вона викликала собою цілий шквал інших законопроектів.

Відповідно до Закону України про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки, 2 лютого 2016 року Андрій Денисенко зареєстрував Постанову за № 3864 «Про перейменування міста Дніпропетровська Дніпропетровської області». 19 травня 2016 року Верховна Рада України  247-ма голосамиухвалила нову назву міста «Дніпро».  Постанову підписано.

3 лютого 2016 було зареєстровано Проект Постанови №  4001 про збереження найменування міста Дніпропетровськ Дніпропетровської області (щодо зміни етимології найменування міста - визначення найменування міста Дніпропетровська за назвою ріки Дніпро та на честь Святого Апостола Петра). Авторами Постанови є Олександр Вілкул та Дмитро Колєсніков.

3 березня 2016 було зареєстровано Проект Закону №  4179 про внесення змін до деяких законів України щодо перейменування географічних об'єктів шляхом зміни походження (етимології) назви географічного об'єкту з залишенням незмінним написання цієї назви. Підписали даний Проект Закону депутати від різних фракцій: Олександр Вілкул, Дмитро Колєсніков, Дмитро Шпенов, Костянтин Павлов, Андрій Гальченко, Максим Курячий, Олег Кришин.

16 березня 2016 зареєстровано Проект Закону № 4240 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо форми вирішення територіальною громадою питань місцевого значення. Автори Максим Курячий, Іван Куліченко, Костянтин Яриніч.

Також, була зареєстрована альтернативна Постанова №  3864-П від 19 травня 2016про скасування рішення Верховної Ради України від 19 травня 2016 року про прийняття в цілому проекту Постанови про перейменування міста Дніпропетровська Дніпропетровської області.

Друге місце займає Постанова № 4085від 17 лютого 2016 про перейменування окремих населених пунктів та районів. Нові назви остаточно отримали 9 районів та 278 населених пунктів, сере д яких 6 міст та 11 селищ міського типу.  Якою, зокрема було перейменовано м. Дніпродзержинськ у м. Кам’янське, Дніпропетровський район у Дніпровський район, інші села та селища міського типу, всього перейменовано близько 72 назв населених пунктів у Дніпропетровській області. Вноситься народними депутатами України – членами Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування. Жоден з депутатів-мажоритарників від Дніпропетровської області не є автором даної постанови. Постанову підписано

Третє місце займають Законопроекти № 1651 від 26 грудня 2014 року про внесення змін до розділу ХХІ "Прикінцевих та перехідних положень" Митного кодексу України щодо тимчасового звільнення від оподаткування ввізним митом товарів що належать суб'єктам космічної діяльності, № 5030 від 18 серпня 2016 року про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік" щодо заходів із стабілізації фінансового стану космічної галузі та Законопроект № 5281 від 18 жовтня 2016 року про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік" щодо підтримки стратегічної галузі України. Авторами цих законопроектів зазначені Іван Куліченко, Максим Курячий, Костянтин Павлов. Передано на підпис Президенту.

Почесне четверте місце займають Проект Закону № 1735 від 14 січня 2015 року про внесення змін до Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" щодо забезпечення умов розвитку містобудівної діяльності та міського господарства, за авторством Артура Мартовицького, Костянтина Павлова, Максима Курячого, Олега Кришина та Постанова № 1735/П від 16 березня 2015  року про внесення змін до Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" щодо забезпечення умов розвитку містобудівної діяльності та міського господарства. Постанову підписано

П’яте місце  посідає  Проект Закону № 4225 від 15 березня 2016 року про внесення змін до розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо проекту "Завершення будівництва метрополітену у місті Дніпропетровську". За авторства Максима Курячого, Івана Куліченка, Андрія Павелка. Опрацьовується в комітеті

Також, нагадаємо, що у Верховній Раді сьомого скликання також піднімалось питання метрополітену в Дніпрі – Костянтин Павлов та Вячеслав Задорожний зареєстрували проект закону № 4900 від 19 травня 2014 про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2014 рік" (щодо завершення будівництва метрополітену в м. Дніпропетровськ). Закон підписано. 7 скликання.

 

Юлія Лисенко,
громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Дніпропетровській області.
тел. 050 100 88 91,