Територіальні виборчі комісії у Чернівецькій області завершили реєстрацію кандидатів в депутати та на посади голів громад. Проте, відзначають спостерігачі ОПОРИ, не у всіх об’єднаних громадах політичні партії проявляли активність з висування своїх кандидатів. І навіть є одна громада, в якій за виборчі посади будуть боротися тільки самовисуванці.

За місця в раді Вижницької та Сторожинецької громади зголосилися боротися десять партій, у Вашківецької громади – вісім. Дуже низькою є активність політичних партій в сільських громадах, оскільки там, в основному, за мандати змагаються самовисуванці. Так в Тереблеченській та Красноїльській громадах за місця будуть боротися по одній партії і жодного представника від політичних сил не буде в Чудейській громаді.

Вижницька міська виборча комісія зареєструвала списки кандидатів у депутати ради об’єднаної громади партії «Народний фронт» (покрила 26 округів на чолі з Романом Єремою), ВО «Батьківщина» (Олена Акришора перша в списку з 27 кандидатів), «БПП «Солідарність» (подали 27 кандидатів з першим номером в списку – Миколою Додяком), ВО «Свобода» (на чолі списку з 27 кандидатів у депутати – Ілля Стринадко), «Сила Людей» (подали на 24 кандидатів з першим номером в списку – Марією Нікітіною). «Аграрна партія» подала список з 9 кандидатів на чолі з Романом Гаврилюком. «Радикальна партія Олега Ляшка» на вибори до ради громади подали список з 18 кандидатів, очолив його Сергій Ткачук, «УКРОП» – Василь Ткачук і 23 кандидати.

До Вашківецької міської виборчої комісії подали документи та були зареєстровані вісім політичних партій. Всі 26 округів покрили своїми кандидатами «Аграрна партія», ВО «Батьківщина», «БПП «Солідарність» та ВО «Свобода». «УКРОП» подали список з 23 кандидатів, «Радикальна партія Олега Ляшка» - 17 кандидатів, «Народний фронт» – 15 та «Самопоміч» - 11.

Лише одна політична партія подала списки кандидатів у депутати до Тереблеченської сільської виборчої комісії. Всього тут зареєстровано 42 кандидати, з них від ВО «Батьківщина» є 18 бажаючих поборотися за місце в раді громади.

На голову об’єднаних територіальних громадах зареєстровані лише самовисуванці. У Вижницькій громаді позмагатися за посаду голови виявили бажання три самовисуванці – Михайло Анрюк (нині – голова Вижницької РДА), Олексій Чепіля (нині – міський голова Вижниці) та Олексій Гордійчук (нині – сільський голова Іспасу).

Вашківецька виборча комісія зареєструвала два кандидата на голову об’єднаної громади – Микола Перч (нині – міський голова Вашківців) та Михайло Рощибак.

На голову Тереблеченської сільської громади зареєструвався лише один кандидат – Валерій Сака (нині – сільський голова Тереблече).

В Красноїльську побориться за місця в селищній раді змагається лише одна політична партія – ВО «Батьківщина», від якої є 15 кандидатів з 51 зареєстрованого.

Чудейська ТВК зареєструвала 47 кандидатів, серед яких немає представників жодної політичної сили. Всі кандидати – самовисуванці.

В Сторожинці за місце в раді громади поборяться 10 партій: ВО «Батьківщина», «Наш Край», Радикальна партія Олега Ляшка, «БПП «Солідарність» – із покриттям кандидатів на всіх округах (35 з 35), «Народний контроль» (33), «Народна партія» (31), Народний фронт (29), Аграрна партія України (23), ВО «Свобода» та «Об’єднання Самопоміч» – по 10 представників.

На посаду голови в Красноїльській громаді зареєстровано 5 охочих - усі самовисуванці: Драгун Степан (колишній заступник сільського голови), Істратій Захар, Мітрік Овідіу (колишній голова Красноїльська), Прунь Валентин, Скіпор Степан (заступник Красноїльського селищного голови).

В Чудеї також всі четверо зареєстрованих на посаду голови є самовисуванцями: Піцул Анатолій (нині – їжівський голова), Падурі Микола (нині – Чудейський голова), Веля Адріан, Лук’ян Олександр.

В Сторожинці боротись за посаду міського голови будуть 5 кандидатів, троє з яких від політичних сил, інші – самовисуванці: Деліцой Микола («Наш Край», перший номер в списку), Бажура Світлана (самовисування), Гуцуляк Катерина (ВО «Батьківщина», перший номер в списку), Карлійчук Микола («БПП «Солідарність, нині – діючий мер), Сумарюк Володимир (самовисування).

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.