Вижницька міська виборча комісія відмовила у реєстрації списку кандидатів від політичної партії «Наш Край» – таке рішення прийняли на засіданні 24 листопада. У підсумку суд скасував рішення комісії й оштрафував на 4 134 гривні.

Представники партії звернулися із заявою про протиправні дії комісії до суду. Відтак Чернівецький окружний адміністративний суд постановив, що виборча комісія, порушуючи Закон «Про місцеві вибори», відмовила політичній партії в реєстрації списку кандидатів. Суд зобов’язав комісію зареєструвати кандидатів. Крім того, на комісію накладено штраф – 4 134 грн на користь державного бюджету.

У коментарі спостерігачу ОПОРИ голова Вижницької ТВК Тетяна Шпак зазначила, що згідно із законодавством виборча комісія отримує від органів влади інформацію про зареєстровані партії та їх місцеві організації. І от у відомостях, які комісія отримала 16 листопада, не було місцевого – Вижницького районного осередку політичної партії «Наш край».

«Фактично реєстрація зазначеної партії здійснена 18 листопада (згідно з повідомленням від Головного територіального Управління юстиції у Чернівецькій області), тобто порушений пункт 6 статті 36 Закону «Про місцеві вибори», – пояснює Тетяна Шпак. – Тому комісія прийняла рішення не реєструвати кандидатів у депутати від Вижницької районної організації політичної партії «Наш край».

Геннадій Звягинцев, перший кандидат в списку від політичної партії «Наш край» у коментарі ОПОРІ зазначив: «Ми задоволені рішенням суду, оскільки дії міської виборчої комісії вважаємо протиправними. Відсутність нашого представника в членах комісії негативно вплинуло на голосування ТВК. У мене склалося таке враження, що дві політичні сили були зацікавлені, щоб наших кандидатів не зареєстрували, хоча всі кандидати у депутати від політичної партії «Наш Край» є безпартійними».

На думку координатора виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА в Чернівецькій області, ця проблема виникла у зв’язку з недосконалістю виборчого законодавства, оскільки в Законі «Про місцеві вибори» є чимало вимог до політичних партій та кандидатів, але вони не підкріплені відповідальністю за їх недотримання. І чимало з таких вимог не внесені до конкретного переліку підстав відмови в реєстрації кандидатів, який міститься в статті 46 Закону.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.