25 листопада відбулися урочистості з нагоди 30-річчя Боремельського НВК «ЗОШ І-ІІ ступенів – колегіум». Під час святкування були присутні двоє кандидатів на посаду Боремельського сільського голови.  Один з них передав директорці школи конверт, а інший попросив вручити «невеличку часточку на добру справу» у конверті свого товариша.

Такі дії, на думку ОПОРИ, можуть мати ознаки непрямого підкупу виборців.

Після концерту, вітальної промови директора навчального закладу Надії Кротік та представлення історії закладу до слова запросили гостей святкування, зокрема кандидатів на посаду сільського голови Боремельської об'єднаної громади.

28.11 rivne111

Перший кандидат на посаду голови Боремля і водночас діючий сільський голова Михайло Марчук звернувся до присутніх з вітальною промовою, у якій зазначив: «Ми сподіваємось, те, що ми робимо, підтримають підприємці, для яких сплата податку буде преференцією, самими важливими і відповідальними моментами. І, маючи кошти громади, не будуть прохачами наші вчителі і влада. Маючи кошти, ми зможемо впливати на всі процеси, фінансувати заклади.  Життя зміниться на краще. Враховуючи підтримку усіх вас, ми доб’ємося успіхів у майбутньому». Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, по завершенню свого виступу кандидат вручив конверт директорові школи.

ВІДЕО: Олександр Мельничук, представник Громадянської мережі ОПОРА

Відтак виступив ще один кандидат на посаду голови Боремельської об’єднаної громади, наразі сільський голова Малева Віктор Корінь. Він звернувся до присутніх від імені Спілки афганців з подякою за те, що вони зберігають пам'ять їхнього бойового побратима. Опісля кандидат зазначив: «Ми хочемо долучитися до спільної доброї справи, – і додав, вказавши на одного з присутніх: Володя хоче вручити також невеличку частку на добру справу». Після цих слів пан Володимир вручив конверт директорці колегіуму.

ВІДЕО: Олександр Мельничук, представник Громадянської мережі ОПОРА

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що згідно з ч. 4 ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 % розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг.

Здійснення передвиборчої агітації шляхом надання установі неправомірної вигоди містить ознаки злочину, передбаченого ч. 3 ст. 160 КК України. Під неправомірною вигодою, відповідно до ст. 160 Кримінального кодексу України, слід розуміти кошти чи інше майно, вартість яких перевищує 3% розміру мінімальної заробітної плати (43 грн 50 коп), які надаються чи одержуються без законних на те підстав. Вчинення злочину, передбаченого ч. 3 ст. 160 КК України, карається обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

За коментарями звертайтесь:
Анатолій Бондарчук, координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Рівненській області
тел. +38 096 918 7408,

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)