30 листопада громадські експерти та активісти зібралися на публічне обговорення, аби подискутувати щодо організації виборчого процесу у шести новостворених об’єднаних територіальних громадах у Львівській області. Нагадаємо, що вибори у цих громадах відбудуться 18 грудня.

1 12 lviv

«Нарізка округів – це основний камінь спотикання багатьох комісій. Цього разу недобросовісно утворені округи у Давидівській громаді, де кількість виборців у окремих округах перевищувала середню кількість у 1,5 рази», - розповідає Наталія Радиш, координатор спостереження за виборами від Громадянської мережі ОПОРА. Така нерівномірність у розподілі округів, за словами Радиш, спричинює різну «вагу» депутатського мандату, адже одному кандидату для перемоги буде достатньо 200 голосів виборців, натомість іншому – удвічі більше.

Недостатню кваліфікацію членів територіальних виборчих комісій відзначає і Юрій Танасійчук, президент центру «Наше Право»: «Мудрість голови ТВК – саме від цього залежить якість організації виборчого процесу. На жаль, навіть ті члени ТВК, які не перший раз працюють на виборах, не вміють грамотно читати законодавство».

Окрім цього, предметом для обговорення став факт подвійного балотування у Мостиській та Судововишнянській громадах.

Як повідомляли спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА, Судововишнянська міська ТВК ухвалила рішення не скасовувати реєстрацію трьох кандидатів, щодо яких виявлено ознаки порушення статті 35 Закону «Про місцеві вибори», зокрема – неприпустимість балотування від різних партій. Натомість кандидати звернулися до ТВК, яка їх реєструвала в 2015 році, з проханням виключити з попереднього списку.

Мостиська виборча комісія, у свою чергу, виключила визначених осіб – всього 13, – зі списку кандидатів у депутати на перших місцевих виборах 18 грудня 2016 року. На думку голови Львівської міської ТВК Ігоря Сліпецького, це стане підставою для судових позовів.

Досвідом інших громад та їхньої життєдіяльності після виборів ділився експерт «Європейського діалогу» Тарас Баранецький: «Від того, хто став головою та як склався депутатський корпус, залежить до 90% успіху чи неуспіху громади у перший рік після виборів. Наступним важливим етапом є покладання обов’язків старост». Ключовим питанням також є бюджет, який затверджується рішенням місцевої ради до 25 грудня. «Зрозуміло, що нові громади не встигнуть прийняти відповідні рішення», - зауважує Баранецький.

«Три засади успішної організації виборів – це якісне законодавство, сильні партійні структури й активні виборці», - розповідає представниця мережі ОПОРА Ірина Швець. Що стосується останнього, то, за словами експертки, виборці не проінформовані про вибори 18 грудня й мало цікавляться процесом об’єднання громад. «Майже усі мешканці Давидова та Жовтанців, з якими доводилося спілкуватися під час моніторингових візитів, не знають, що обиратимуть голову ОТГ та новий депутатський корпус», - говорить Швець.

Анна Осадчук з Львівської громадської організації “КОМІТЕТ ВИБОРЦІВ УКРАЇНИ” також прогнозує низьку явку на виборах в об’єднаних громадах: «Ми маємо вже досвід виборів у Ходорівській громаді. Явка там була на рівні 50%. Тому не слід очікувати вищої активності виборців й 18 грудня».

Підсумовуючи, Оксана Дащаківська, модератор обговорення та керівниця Західноукраїнського представництва МФ “ВІДРОДЖЕННЯ”, зазначила: «Ці вибори особливі – вони відбуваються в час тиші й, так би мовити, віддані на відкуп територіальним громадам. Те, що бачимо зараз, - це неготовність політичних партій працювати з виборцями та вести продумані виборчі кампанії».Також експертка зауважує: «Чимало впливових людей також включені в цей процес – політичні лідери, навіть олігархи. Виборці мають розуміти ці впливи й робити усвідомлений вибір».

За коментарями звертайтеся:
Наталія Радиш,
координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Львівській області
тел. 032 254 61 63

У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтесь за телефоном гарячої лінії:

044 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.