Представники Об’єднання «Самопоміч» заявляють про здійснення тиску на кандидата в депутати Чмирівської сільської об’єднаної територіальної громади Станіслава Сирова та на члена ДВК Наталію Сирову від їх партії з боку сільського голови села Вишневе Григорія Скребцова.

Про цей факт спостерігачам Громадянської мережі ОПОРА повідомив представник Об’єднання «Самопоміч» Петро Царевський: «Григорій Скребцов здійснює тиск на члена дільничної комісії від нашої партії. Він вимагає, щоб її виключили зі складу комісії через те, що її чоловік балотується, як кандидат в депутати громади від нашої політичної сили і мотивує свою вимогу тим, що вона таким чином може вплинути на результати виборів. Але немає жодного закону, який би забороняв одному члену родини балотуватись в депутати, а іншому бути членом виборчої комісії».

Сільський голова с. Вишневе Григорій Скребцов спростував інформацію про тиск на члена ДВК від Об’єднання «Самопоміч» громадським спостерігачам Громадянської мережі ОПОРА з даного приводу: «Це все чутки. Я не маю права вмішуватись в виборчий процес. Я як сільський голова, лише відповідаю за організаційні моменти, а саме за підвіз скриньок для голосування, облаштування будівлі виборчої дільниці, інформування населення про знаходження виборчих округів та інше. Щодо подань і формування виборчих комісій, я туди взагалі не втручаюсь, то вже справа політичних партій. А я зацікавлений лише в тому, щоб вибори пройшли спокійно і без порушень».

Громадянська мережа ОПОРА зазначає, що згідно з ч.1 ст. 157 Кримінального кодексу України перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права або права брати участь у референдумі, перешкоджання діяльності іншого суб’єкта виборчого процесу, ініціативної групи референдуму, комісії з референдуму, члена виборчої комісії,  члена ініціативної групи референдуму, члена комісії з референдуму або офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень, поєднані з обманом або примушуванням, а також ухилення члена виборчої комісії без поважних причин – караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк.

Варто зазначити, що сама член ДВК Наталія Сирова та кандидат Станіслав Сировий коментувати цю ситуацію відмовились.

У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтесь за телефоном гарячої лінії: 044 591 44 44 ОПОРИ (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.