ЗМІСТ
  • РЕЗЮМЕ
  • ПЕРЕДВИБОРЧА АКТИВНІСТЬ МІСЦЕВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ ПОЛІТИЧНИХ ПАРТІЙ ТА КАНДИДАТІВ
  • ВИСУВАННЯ КАНДИДАТІВ
  • ДІЯЛЬНІСТЬ ТВК
  • РЕЄСТРАЦІЯ КАНДИДАТІВ
  • ПОРУШЕННЯ ВИБОРЧОГО ЗАКОНОДАВСТВА КАНДИДАТАМИ ТА МІСЦЕВИМИ ОРГАНІЗАЦІЯМИ ПОЛІТИЧНИХ ПАРТІЙ
  • РЕКОМЕНДАЦІЇ

Громадянська мережа ОПОРА здійснює спостереження на перших місцевих виборах у 185 об’єднаних територіальних громадах, голосування у яких призначено на 11 та 18 грудня 2016 року. Незалежне спостереження ОПОРИ охоплює всі етапи виборчого процесу, включає взаємодію із правоохоронними органами щодо попередження та виявлення виборчих порушень, збір та аналіз статистичної інформації про перші місцеві вибори у об’єднаних територіальних громадах.

У територіальних громадах, в яких день голосування призначено на 11 грудня, виборчий процес розпочався 22 жовтня 2016 р. Натомість виборчий процес із днем голосування 18 грудня розпочався 29 жовтня 2016 р. Цей звіт ОПОРИ включає оцінку якості виборчих процедур та загального перебігу передвиборчої кампанії, здійснену офіційними спостерігачами організації у жовтні – листопаді 2016 р.

РЕЗЮМЕ

Спостерігачі ОПОРИ фіксують нетипово низький рівень передвиборчої активності потенційних кандидатів (партій) та вже зареєстрованих учасників виборчих перегонів. Протягом жовтня – листопада випадки недотримання кандидатами вимог законодавства та порушень демократичних виборчих стандартів мали поодинокий характер.

Особливістю цієї виборчої кампанії є наявність публічних конфліктів та протистоянь (в тому числі з використанням інструментів судових оскаржень) між прихильниками та противниками процесу об’єднання громад. Ініціаторами та учасниками таких заходів є громадські активісти, представники органів місцевого самоврядування, місцеві депутати, місцеві організації політичних партій.

Зафіксовані випадки недотримання місцевими організаціями партій порядку організації та проведення зборів з висунення кандидатів у частині завчасного інформування ТВК та журналістів про дату, час та місце проведення зборів.

Як кандидати до участі на перших місцевих виборах в об’єднаних громадах найактивніше висувалися чинні головні посадовці органів місцевого самоврядування – сільські, селищні, міські голови. Також учасниками виборчих перегонів є депутати рад різних рівнів, посадовці державних адміністрацій. Участь в передвиборчій кампанії посадових осіб органів місцевого самоврядування періодично супроводжується використанням ними свого публічного статусу і повноважень в агітаційних цілях. Зокрема, посадовці організовують або долучаються до проведення публічних заходів соціального спрямування (ярмарків, урочистих подій).

Політики та публічні персони загальнонаціонального рівня, зокрема народні депутати, не проявляють активного інтересу до перебігу виборів в об’єднаних громадах. Зафіксовано лише кілька візитів народних депутатів (Олександра Кужель, Федір Негой) у виборчі округи і проведення зустрічей з виборцями. За поодинокими винятками (м. Тальне, Черкаської області) між місцевими організаціями політичних партій відсутня координація щодо узгодження чи спільної підтримки кандидатур на посади місцевих голів.

Порушення вимог законодавства, допущені районними виборчими комісіями на етапі утворення ТВК, були поодинокими і не мали системного характеру. Незначна кількість зафіксованих спостерігачами порушень стосувалася недотримання строків внесення місцевими організаціями подань щодо кандидатур до складу ТВК та утворення цих комісій. Місцеві організації політичних партій, які мають свої фракції в парламенті забезпечили собі домінуюче представництво в складі ТВК, користуючись визначеною законодавством квотою (дві обов’язкові кандидатури). Найбільшу кількість кандидатур мають ВО «Батьківщина» (431) і «Блок Петра Порошенка» (410), найменшу (серед парламентських політичних сил) – Об’єднання «Самопоміч» (71).

Майже всі ТВК дотрималися вимоги законодавства і провели перше засідання не пізніше встановленого законодавством строку (на другий день після формування складу). Ключовою проблемою в роботі виборчих комісій є невчасне оприлюднення постанов ТВК або ненадання доступу до їхніх рішень для спостерігачів.

Як і на чергових місцевих виборах 2015 р., утворення виборчих округів стало одним із найбільш проблемних питань для територіальних виборчих комісій. Окремі ТВК не дотрималися строків утворення округів на перших місцевих виборах. Відсутність в законодавстві гранично допустимих відхилень від середньої кількості виборців у виборчому окрузі та необхідність дотримання адміністративно-територіального устрою при утворенні округів спричинили виникнення конфліктних ситуацій (у тому числі судових оскаржень) між виборчими комісіями та суб’єктами виборчого процесу.

Позитивною ознакою перших місцевих виборів у об’єднаних територіальних громадах 11 та 18 грудня 2016 року стала відсутність масових випадків відмови в реєстрації кандидатів та спричинених цим конфліктів між територіальними виборчими комісіями та потенційними суб’єктами виборчого процесу.

Виборці не проявляють значного інтересу до виборчого процесу та не володіють актуальною інформацією про його перебіг і учасників. А також недостатньо поінформовані про особливості проведення перших виборів у об’єднаних громадах.

ПЕРЕДВИБОРЧА АКТИВНІСТЬ МІСЦЕВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ ПОЛІТИЧНИХ ПАРТІЙ ТА КАНДИДАТІВ

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували низьку активність місцевих організацій політичних партій та кандидатів у проведенні передвиборної агітації. Незважаючи на те, що процес висування кандидатів розпочався 07 листопада (для виборів 11.12.2016) та 14 листопада (для виборів 18.12.2016), осередки партій та потенційні самовисуванці подавали до ТВК документи для реєстрації кандидатами у останні дні строку, відведеного законодавством для цього етапу виборчого процесу.

На відміну від чергових місцевих виборів 2015 р., на перших місцевих виборах у об’єднаних територіальних громадах фактично не було зафіксовано передчасної агітації, яка у минулому році масово здійснювалася із порушенням передбачених строків. Відповідно до Закону України «Про місцеві вибори» передвиборна агітація може проводитися кандидатом не раніше ніж на наступний день після його офіційної реєстрації рішенням ТВК. Як правило, навіть офіційно зареєстровані кандидати на перших місцевих виборах у об’єднаних територіальних громадах 11 та 18 грудня не поспішали розгортати передвиборчу активність і помітна агітаційна діяльність була зафіксована лише у останні дні листопада. У той же час поодинокі випадки порушення строків передвиборної агітації все ж були зафіксовані.

На виборчі процеси у низці громад помітно впливають незавершені дискусії щодо доцільності об’єднання тих чи інших міст, сіл і селищ та конфлікти між різними групами прихильників та противників відповідного процесу. Одне з найбільш резонансних протистоянь на місцевому рівні навколо об’єднання громад призвело до припинення виборчого процесу в Річківській сільській об’єднаній територіальній громаді (Білопільській район Сумської області). Після судового рішення щодо відмови села Павлівка приєднуватися до Річківської сільської об’єднаної громади, яке унеможливлювало продовження виборчого процесу, ТВК припинила свою роботу.

В умовах виборчого процесу акції протесту проти об’єднання територіальних громад були зафіксовані у селах Постольне (Сумський район, Сумська обл.), Антонівка (Чемеровецький район, Хмельницька обл.), Ольгівка (Херсонська обл.). У Черкаській області один з депутатів Соколівоцької сільської ради заявив про намір оскаржити рішення про утворення Тальнівської міської об’єднаної територіальної громади. Натомість окремі місцеві організації політичних партій продовжують проявляти активність у тих територіальні громадах, в яких вони раніше підтримували місцеві ініціативні групи проти певного формату об’єднання територіальних громад. До прикладу, місцева організація ВО «Свобода» активно підтримувала ініціативні групи за визначення села Подорожнє як центру громади замість Великої Андрусівки (Великоандрусівська сільська об’єднана територіальна громада, Кіровоградська обл. ). Необхідно підкреслити, що у частині громад позитивне обговорення задач децентралізації влади та об’єднання територіальних громад навпаки є важливою складовою передвиборчої активності кандидатів, особливо чинних голів органів місцевого самоврядування.

Протягом жовтня – листопада 2016 р. спостерігачі ОПОРИ зафіксували низький рівень поінформованості виборців про заплановане голосування на перших виборах у об’єднаних територіальних громадах. Це було пов’язано насамперед із неактивним перебігом агітаційної кампанії та незавершеністю процесу реєстрації кандидатів. Але, у будь якому разі, кандидати і виборчі комісії мають докласти значних зусиль для інформування виборців про важливість голосування на перших місцевих виборах, враховуючи поточний рівень зацікавленості громадян у відповідних виборчих процесах.

Чинні голови тих сіл, селищ, міст, які входять до об’єднаних територіальних громад, активно висували свої кандидатури на перших місцевих виборах 11 і 18 грудня. Крім цього, значна частина з них суттєво активізувала свою поточну посадову діяльність шляхом проведення соціальних акцій і звітування за досягнення у розвитку територіальних громад за попередній термін повноважень. Для ілюстрації активності чинних посадових осіб органів місцевого самоврядування можна навести приклад міського голови Баштанки і кандидата на міського голову Івана Рубського, який 19 – 21 листопада проводив ярмарок до дня працівників сільського господарства, відкривав у центральній районній лікарні томографічний кабінет (Миколаївська область).

У окремих регіонах спостерігачі ОПОРИ зафіксували зацікавленість голів та депутатів районних рад чи голів районних державних адміністрацій брати участь у виборах голів об’єднаних територіальних громад (до прикладу, Каланчацький район Херсонської області).

Залучення загальнонаціональних чи регіональних політиків до передвиборчих кампаній на перших місцевих виборах у об’єднаних територіальних громадах 11 і 18 грудня не є поширеною практикою, але такі випадки все ж фіксуються. До прикладу, за декілька днів до початку виборчого процесу народний депутат України Федір Негой, голова Чаплинської районної ради з Григорівським сільським головою і водночас потенційним кандидатом провели зустріч мешканців населених пунктів об’єднаної громади з питань ремонту місцевих доріг. Натомість, за повідомленням місцевих жителів, народний депутат України Олександра Кужель проводила зустріч у селі Старовишневецьке, яке після об’єднання відноситься до Роздорської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області. Окремі посадові особи облдержадміністрацій та районних органів влади брали участь у з’їздах місцевих організацій політичних партій.

Місцеві організації політичних партій, які проявляють активність на перших виборах в об’єднаних територіальних громадах, не схильні узгоджувати позиції між собою щодо кандидатур на виборні посади. Фактично виключними є випадки узгодження декількома організаціями партій спільних кандидатів на перших місцевих виборах. До прикладу, кандидата від ВО «Свобода» на посаду міського голови м. Тальне Олексія Юрченка підтримали 5 партій.

На місцевих виборах у об’єднаних територіальних громадах уперше беруть участь нові партії, які не висували кандидатів на чергових виборах 2015 р. («Розумна сила» та деякі інші політичні сили). Після перейменування бере участь у виборах і Соціал-демократична партія (Сергій Каплін), яка з іншою назвою балотувалася на чергових виборах 2015 р.

ВИСУВАННЯ КАНДИДАТІВ

Процес висування кандидатів місцевими організаціями, як правило, відбувався відповідно до вимог законодавства, а також із дотриманням належних стандартів відкритості для журналістів та спостерігачів. У той же час зафіксовані випадки неналежного інформування місцевими організаціями партій ТВК про дату, час і місце проведення зборів із висування кандидатів, що мало бути забезпечено місцевими організаціями політичних партій. Відповідно до частини п’ятої статті 37 Закону України «Про місцеві вибори» місцеві організації партій зобов’язані повідомити у письмовій формі ТВК не пізніш як за день до дня проведення зборів чи конференції. На зборах чи конференції із висування кандидатів мають право бути присутніми члени ТВК. Законодавство також передбачає інформування засобів масової інформації про дату, час і місце проведення зборів із висування кандидатів. Окремі збори та конференції відбувалися в інший час, ніж це було заявлено місцевими організаціями партій, із відсутністю вільного доступу журналістів та спостерігачів на ці заходи.

У громадах Миколаївської області спостерігачі ОПОРИ виявили, що партії повідомляли комісії про проведення зборів, але не завжди їх проводили або проводили в інший час. При цьому рішення зборів місцевої організації партії щодо висування кандидатів пізніше подавалися до ТВК. Зокрема, конференція Миколаївської районної організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» проходила у недоступному для спостерігачів ОПОРИ приміщенні. Баштанська районна організація партії ВО «Свобода» провела конференцію на дві години раніше заявленого часу, що також унеможливило спостереження за цим процесом. Натомість голова Коблівської сільської виборчої комісії не виявила адресу приміщення, вказану в повідомленні Березанської районної організації партії ВО «Батьківщина» про проведення зборів із висування кандидатів на перших місцевих виборах.

У Тернопільській області місцеві організації партій «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» та ВО «Свобода» не повідомили про проведення зборів із висування кандидатів Великодедеркальську та Борсуківську сільські виборчі комісії. Натомість конференція Широківської районної організації ВО «Батьківщина» із висування кандидатів була проведена на день раніше заявленої дати, унеможливлюючи тим самим присутність журналістів та спостерігачів (Дніпропетровська область). Аналогічні ситуації були виявлені й у деяких інших територіальних громадах. Неточність чи неправдивість повідомлення про дату, час та місце проведення зборів Маневицької районної організації Радикальної партії Олега Ляшка не дозволила спостерігачу ОПОРИ відвідати цей захід (Волинська область).

ДІЯЛЬНІСТЬ ТВК

За оцінками спостерігачів ОПОРИ, більшість ТВК, утворених для проведення перших місцевих виборів у об’єднаних територіальних громадах 11 і 18 грудня, виконують свої повноваження відповідно до вимог законодавства та на достатньому організаційному рівні.

Як зазначалося у звіті ОПОРИ щодо результатів формування ТВК на перших місцевих виборах у об’єднаних територіальних громадах 11 і 18 грудня, формування цих комісій відбувалося із дотриманням вимог законодавства та у безконфліктний спосіб. Порушення, допущені районними виборчими комісіями під час утворення ТВК, були поодинокими і не мали системного характеру (Режим доступу: https://goo.gl/1ttLkC). Більшість ТВК були утворені без жеребкування, враховуючи внесення місцевими організаціями партій кандидатур у кількості, яка була меншою максимального складу новоутворених виборчих комісій. За даними ОПОРИ, лише до 15 з 185 ТВК було подано більше ніж 18 кандидатур, що передбачало проведення процедур жеребкування.

Районні виборчі комісії, які утворювали ТВК на перших місцевих виборах, не допускали на цьому етапі масових порушень виборчого законодавства. Незначна кількість стосувалася недотримання строків внесення місцевими організаціями партій подань щодо кандидатур до складу ТВК та утворення цих комісій. Крім цього, було виявлено низку фактів включення до складу новоутворених ТВК осіб, запропонованих головами районних виборчих комісій, при наявності достатньої кількості кандидатур від місцевих організацій партій.

Право місцевих організацій парламентських партій подавати до складу ТВК три кандидатури, дві з яких є обов’язковими для врахування, вплинуло на домінування цих політичних сил у складі комісій територіального рівня.

У спеціальному звіті ОПОРИ зазначалося, що найбільшу кількість членів виборчих комісій цього рівня мають ВО «Батьківщина» (431), «Блок Петра Порошенка» (410), «Народний фронт», «Опозиційний блок», Радикальна партія Олега Ляшка (222). Натомість місцеві організації Об’єднання «Самопоміч», яке має депутатську фракцію у Верховній Раді України, суттєво відстають від інших парламентських політичних сил за кількістю представників у ТВК (71). Після місцевих організацій парламентських партій найвищі показники представництва в складі ТВК мають «Наш край» (66), Аграрна партія (63), «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» (61) та ВО «Свобода» (40). Більше 10 представників у різних ТВК отримали місцеві організації Партії «Відродження» (14). Місцеві організації інших політичних сил окремо займають менше 10 посад в усіх 185 ТВК.

Відповідно до Закону України «Про місцеві вибори» перші засідання ТВК мають бути скликані не пізніше ніж на другий день після формування їх складу. Лише окремі ТВК не дотрималися цієї вимоги законодавства і провели перше засідання пізніше встановленого законодавством строку. До прикладу, Сторожинецька міська виборча комісія (Чернівецька обл.), Витвицька сільська виборча комісія (Івано-Франківська обл.) та деякі інші ТВК провели свої перші засідання невчасно.

Під час відвідування перших засідань ТВК спостерігачі ОПОРИ відзначили значні проблеми у матеріально-технічному забезпеченні даних комісій (відсутність приміщень, зв’язку, комп’ютерної техніки), але пізніше ці недоліки були усунені.

Традиційною проблемою залишається невчасне оприлюднення постанов ТВК або недоступність рішень комісій для спостерігачів. Ці порушення виборчого законодавства є достатньо поширеними на перших місцевих виборах у об’єднаних територіальних громадах 11 та 18 грудня.

У звітному періоді ключовими повноваженнями ТВК на перших місцевих виборах були питання із утворення одномандатних та територіальних виборчих округів, реєстрація кандидатів.

Як і на чергових місцевих виборах 2015 р., утворення виборчих округів стало одним із найбільш проблемних питань для територіальних виборчих комісій. Окремі ТВК не дотрималися строків утворення округів на перших місцевих виборах у об’єднаних територіальних громадах (до прикладу, Прибужанівська сільська виборча комісія, Миколаївська область; Баранівська міська виборча комісія, Житомирська обл.), але ключовою проблемою стало забезпечення приблизної рівності кількості виборців у кожному з округів.

 Стаття 17 Закону України «Про місцеві вибори» передбачає, що для проведення виборів депутатів сільської та селищної рад ТВК утворює одномандатні виборчі округи із приблизно рівною кількістю виборців у кожному в кількості, що дорівнює загальному складу відповідної місцевої ради. При утворенні територіальних виборчих округів для виборів депутатів міських рад також необхідно забезпечити приблизно рівну кількість виборців у кожному з них. Якщо ж до складу міста входить інше місто, село або селище, то ТВК має утворити окремий територіальний виборчий округ у кожному з них. При цьому кількість виборців у такому окрузі має бути за можливості максимально наближеною до середньої кількості виборців у територіальному виборчому окрузі багатомандатного округу. Територіальний виборчий округ може включати територію лише одного міста, села, селища, які входять до складу міста, місцева рада якого обирається. При цьому виборчі округи мають враховувати межі звичайних виборчих дільниць, які не розриваються, за виключенням випадків, коли кількість виборчих дільниць є меншою, ніж кількість територіальних виборчих округів.

Відсутність гранично допустимих відхилень від середньої кількості виборців у виборчому окрузі та необов’язковість дотримання положення щодо приблизно однакової кількості виборців, необхідність утворити територіальний виборчий округ у кожному місті, селі, селищі, які входять до складу міста, створює умови для спірних та конфліктних ситуацій між виборчими комісіями та суб’єктами виборчого процесу.

На перших місцевих виборах у об’єднаних територіальних громадах зафіксовано низку випадків перегляду рішень ТВК про утворення виборчих округів. Одним із важливих прецедентів є скасування Вінницьким окружним адміністративним судом постанови Немировської міської виборчої комісії щодо утворення територіальних виборчих округів за позовом виборця. Суд вирішив, що права позивача можуть бути порушені рішенням про формування територіального виборчого округу № 13, де кількість виборців суттєво відрізняється від кількості виборців у інших округах. Суд звернувся до пункту 1 частини другої статті 18 Закону України «Про вибори народних депутатів України» для тлумачення приблизно рівної кількості виборців при утворенні виборчих округів, згідно з яким відхилення кількості виборців в одномандатному окрузі на парламентських виборах не може перевищувати дванадцяти відсотків орієнтовної середньої кількості виборців у одномандатних округах. Вінницький окружний адміністративний суд зобов’язував міську виборчу комісію утворити територіальні виборчі округи в межах виборчих дільниць № 050772 та № 050773, із приблизно рівною кількістю виборців у різних територіальних виборчих округах. Цим судовим рішенням було переглянуто межі семи територіальних округів на виборах Немирівської міської ради.

Судовий розгляд виборчого спору щодо утворення округів зафіксовано і у Чернігівській області. За позовом п’яти суб’єктів виборчого процесу Чернігівський окружний адміністративний суд скасував постанову Носівської міської виборчої комісії у п’яти територіальних виборчих округах та зобов’язав ТВК сформувати ці округи відповідно до вимог чинного законодавства. Остаточно конфлікт щодо утворення округів було вирішено ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду, який не задовільнив апеляційну скаргу Носівської міської виборчої комісії. Таким чином, ТВК переглянула своє рішення та змінила межі територіальних виборчих округів.

Власним рішенням Решетилівська селищна рада (Полтавська обл.) змінила попередню постанову про утворення виборчих округів, утворивши окремий округ у одному із сіл об’єднаної територіальної громади.

Спостерігачами також були виявлені специфічні проблеми у процесі утворення виборчих округів. У Івано-Франківській області окремі сільські виборчі комісії під час утворення округів зіштовхнулися із відсутністю назв вулиць у частині відомостей, поданих органами ведення Державного реєстру виборців. Натомість Соколівська сільська виборча комісія (Кіровоградська обл.) переглядала межі одного з виборчих округів, оскільки у попередньому рішенні не було враховано вулицю, до якої відноситься зареєстроване місце проживання однієї особи.

Спостерігачі ОПОРИ звернули увагу на те, що в окремих територіальних громадах рішення ТВК про утворення виборчих округів викликали публічне незадоволення частини виборців (Ширяївська сільська громада, Одеська обл., Баштанська міська громада, Миколаївська обл.). Але, враховуючи відсутність судових оскаржень, ці протесні настрої не мали практичних наслідків.

У цілому, виборчі округи на перших місцевих виборах у об’єднаних територіальних громадах 11 та 18 грудня суттєво відрізняються за кількістю виборців. Це було пов’язано насамперед із відсутністю у законодавстві граничних відхилень від середньої кількості виборців у окрузі та необхідності дотриматися інших вимог до утворення округів. У будь-якому разі реформування законодавства про місцеві вибори має включати системний перегляд підходів до утворення виборчих округів, спрямовуючись на забезпечення рівності ваги голосу виборців.

Громадянська мережа ОПОРА планує оприлюднити окремий тематичний звіт щодо утворення виборчих округів на перших місцевих виборах у об’єднаних територіальних громадах 11 та 18 грудня. 

РЕЄСТРАЦІЯ КАНДИДАТІВ

Позитивною ознакою перших місцевих виборів у об’єднаних територіальних громадах 11 та 18 грудня 2016 року стала відсутність масових випадків відмови в реєстрації кандидатів та відповідних конфліктів між територіальними виборчими комісіями і потенційними суб’єктами виборчого процесу.

Проблемні ситуації мали поодинокий характер і найчастіше були викликані неоднаковим трактуванням положень законодавства. Як зазначають спостерігачі ОПОРИ, кандидати нерідко подавали документи для офіційної реєстрації із неточностями чи помилками, які підлягали виправленню та не були підставою для відмови в їх реєстрації. У поодиноких випадках самовисуванці чи місцеві організації партій намагалися подати документи для офіційної реєстрації пізніше встановленого законодавством строку. В останньому випадку мова йде, до прикладу, про місцеву організацію Аграрної партії, яка невчасно подала документи на реєстрацію кандидатів на виборах у Поворській сільській об’єднаній територіальній громаді (Волинська область).

На Житомирщині Семенівська сільська виборча комісія зареєструвала двох кандидатів у депутати пізніше встановленого Законом України «Про місцеві вибори» строку. Кандидати вчасно подали документи для офіційної реєстрації, але ТВК не прийняла рішення про їх реєстрацію чи відмову в реєстрації не пізніш як на третій день з дня прийняття відповідних заяв.         

Виборчі комісії іноді вимагали у кандидатів чи місцевих організацій партій документів, які не передбачені чинним законодавством. Найчастіше це стосувалося певних реєстраційних та інших документів політичних партій, місцеві організації яких висунули кандидатів. Також зафіксовані поодинокі необґрунтовані вимоги щодо надання кандидатами документів індивідуального характеру. Як правило, ці ситуації вирішувалися безконфліктно після ознайомлення членів виборчих комісій та кандидатів із положеннями Закону України «Про місцеві вибори».

У окремих територіальних громадах зафіксована реєстрація кандидатів, які мають повністю або частково ідентичні прізвища, ім’я, по батькові. Дана обставина потенційно може створити складнощі для виборців, які можуть бути введенні в оману схожими персональними даними кандидатів. Такі випадки зафіксовані на виборах Полянської та Новолатівської сільських рад (Закарпатська та Дніпропетровська області відповідно). На Закарпатті у виборах сільського голови беруть участь три кандидати із схожими персональними даними, один з яких є чинним Полянським сільським головою (Дрогобецький І. В., Дрогобецький І. І., Дрогобецький І. І.). Натомість на Дніпропетровщині на виборах Новолатівського сільського голови балотуються Зубрій О. В. та Зубрій О. О. На посаду Дубівського сільського голови балотуються Безека М. Ю. та Безека П. В. (Волинська область). У той же час кандидатами на посаду Шалигинського селищного голови зареєстровано Матвієнка Ю. В. та Матвієнка А. М. Один з кандидатів є чинним Сварківським сільським головою, інший є студентом Глухівського педуніверситету (Сумська область). Крім цього, на виборах Немирівського міського голови (Вінницька обл.) зареєстровано три кандидати із однаковими прізвищами: Качур В. М., Качур І. Г., Качур Б. Г.

ПОРУШЕННЯ ВИБОРЧОГО ЗАКОНОДАВСТВА КАНДИДАТАМИ ТА МІСЦЕВИМИ ОРГАНІЗАЦІЯМИ ПОЛІТИЧНИХ ПАРТІЙ

Низька інтенсивність передвиборчих агітаційних кампаній та непоширеність гострих політичних протистоянь на перших місцевих виборах у об’єднаних територіальних громадах 11 та 18 грудня 2016 року супроводжується відсутністю масових порушень законодавства та загальновизнаних стандартів виборчого процесу. Випадки недотримання вимог законодавства протягом жовтня – листопада мали поодинокий характер.

Спостерігачі звертають увагу на достатньо поширену практику використання чинними посадовими особами органів місцевого самоврядування, які балотуються на перших місцевих виборах, офіційних заходів чи місцевих програм розвитку для привернення уваги виборців.

Дана активність чинних посадових осіб органів місцевого самоврядування створює передумови для порушення принципу рівності можливостей для кандидатів. При цьому виборець, як засвідчують попередні вибори, може не розрізняти поточну посадову діяльність виборної особи та агітаційну активність кандидата. До цієї проблеми спостерігачі ОПОРИ також включили достатньо масове розміщення в місцевих ЗМІ матеріалів про діяльність чинних посадових осіб органів місцевого самоврядування, які містять приховану агітацію.

До прикладу, на офіційному сайті Олевської міської ради (Житомирська обл.) було розміщено інформацію про зібрання жителів міста на підтримку кандидатури чинного міського голови Олега Омельчука. У цьому ж місті було встановлено дитячий майданчик, гроші на який збирали місцеві депутати на чолі з чинним міським головою.

Частина кандидатів напередодні своєї офіційної реєстрації проявляла активність, яка має ознаки матеріального мотивування виборців. До прикладу, Володимир Кравець, один з лідерів партії «Добрий Самар’янин», проводив благодійні та соціальні акції для виборців та установ населених пунктів, в межах яких відбуваються вибори Вишнівецького селищного голови. Кандидат від цієї політичної сили є орендатором земельних паїв у населених пунктах Вишнівецької селищної об’єднаної громади (Тернопільська область).

В деяких громадах розповсюджуються друковані матеріали, які містять ознаки поширення неправдивих відомостей про кандидата або так званого чорного піару. До прикладу, на виборах Засульського сільського голови розповсюджується газета, матеріали якої спрямовуються на дискредитацію кандидата, чинного сільського голови Сергія Бондаренка (Полтавська обл.). Але, як зазначається у звітах спостерігачів, застосування технологій чорного піару не є масовим на перших місцевих виборах 11 та 18 грудня 2016 р. Аналогічний випадок зафіксовано і на виборах Вижницького міського голови (Чернівецька обл.), враховуючи розповсюдження друкованого матеріалу із назвою «Відкритий лист недоношеному міському голові». У цих матеріалах негативно висвітлюється діяльність чинного міського голови Олексія Чепіля.

У Вінницькій області правоохоронні органи розпочали кримінальне провадження щодо перешкоджання виборчому праву кандидата, пов’язаному із погрозами фізичного насильства. Кандидат на посаду Томашпільського сільського голови Володимир Німеровський подав до ТВК заяву про відмову балотуватися, але пізніше проінформував виборчу комісію та поліцію про здійснення на нього морального тиску та погроз фізичної розправи у зв’язку із участю у виборах. Необхідно зазначити, що кандидат на поточний момент займає посаду сільського голови.

Питання прозорості фінансування агітаційної активності та підзвітність витрат кандидатів залишається гострою проблемою на місцевих виборах в Україні.

Кандидати на перших місцевих виборах у об’єднаних територіальних громадах 11 та 18 грудня не поспішають відкривати виборчі фонди, при цьому зафіксовані випадки із ознаками порушення порядку ведення передвиборної агітації. Зокрема, у смт Млинів (Рівненської обл.) було зафіксовано розповсюдження листівок із закликом голосувати за кандидата на посаду голови селищного голови Олега Левчука. При цьому станом на 24.11.2016 кандидат на перших місцевих виборах не відкрив виборчий фонд.

Незважаючи на невелику кількість зафіксованих порушень, усі випадки ігнорування вимог законодавства з боку кандидатів мають бути оперативно розслідувані із метою притягнення до відповідальності винних та профілактики можливих зловживань на етапі завершення агітаційного періоду, підрахунку голосів та встановлення результатів.

РЕКОМЕНДАЦІЇ

Центральній виборчій комісії:

  • Спільно з територіальними виборчими комісіями забезпечити належне інформування виборців про особливості проведення перших місцевих виборів, їхні права, обов’язки та відповідальність за порушення виборчого законодавства.

Верховній Раді України:

  • Процес реформування законодавства про місцеві вибори має включати системний перегляд підходів до утворення виборчих округів, які передбачали б в дотримання та практичну можливість реалізації принципу рівності ваги голосу виборців.

МВС:

  • Вживати належних профілактичних заходів й оперативно запобігати виборчим зловживанням і явним порушенням виборчого законодавства на етапі проведення агітаційної кампанії, під час підрахунку голосів та встановлення результатів виборів.
  • Проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу з усіма учасниками виборчого процесу щодо наслідків та відповідальності за порушення виборчого законодавства.