Центральна виборча комісія задовольнила клопотання ОПОРИ мати офіційних спостерігачів під час проміжних виборів депутатів сільських, селищних рад, повторних виборів депутатів сільських, селищних рад, сільських, селищних голів та перших виборів старост сіл, селищ, які відбудуться 11 грудня 2016 року.

Таке рішення відповідно до статті 66 Закону України «Про місцеві вибори» ЦВК прийняла у середу, 26 жовтня, на черговому засіданні. Окрім ОПОРИ, дозвіл цього дня було надано Всеукраїнській громадській організації «Передові правові ініціативи».

Наступним етапом є реєстрація спостерігача відповідною територіальною виборчою комісією.

Зауважимо, що роль спостерігача як суб’єкта виборчого процесу є важливою, оскільки громадське спостереження є невід’ємною частиною демократичних та прозорих виборів.

Нагадаємо, на 11 грудня  ЦВК призначила вибори у 41 об’єднаній територіальній громаді Вінницької (7), Волинської (4), Дніпропетровської (3), Запорізької (5), Миколаївської (5), Одеської (1), Полтавської (1), Рівненської (1), Тернопільської (1), Харківської (1), Херсонської (4), Чернівецької (2) та Чернігівської (5) областей за результатами опрацювання звернень обласних державних адміністрацій у хронологічному порядку їх надходження до Комісії.

Згідно з Календарним планом основних організаційних заходів з підготовки та проведення перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 11 грудня 2016 року виборчий процес розпочався 22 жовтня.

Громадянська мережа ОПОРА ставить перед собою завдання не лише надати об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також запобігти вчиненню порушення виборчого законодавства. Статус офіційного спостерігача надає низку важелів. А саме: право присутності на засіданнях виборчої комісії та інших відкритих заходах, пов’язаних з виборчим процесом; право підпису на протоколах та отримання їхньої копії, що посилює контроль за достовірністю внесених даних; право на оскарження порушення виборчого законодавства до відповідних виборчих комісій або суду, що сприяє зупиненню протиправних дій та притягненню до відповідальності.

Під час виборчої кампанії у всіх регіонах працюватимуть команди довготермінового спостереження. За останніми новинами перебігу виборчого процесу слідкуйте на сайті ОПОРИ: https://www.oporaua.org/ .

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)