Шановні колеги!

Відсутність публічного діалогу між ключовими суб’єктами формування тарифів на комунальні послуги – це вагомий прорахунок. Недостатня прозорість тарифоутворення закладає міну уповільненої дії під будь-які спроби повернути довіру українців до влади – як центральної, так і місцевої.

Ми переконані, що представникам організацій, до яких звернено цей лист, необхідно публічно поговорити між собою, з’ясувати усі труднощі, про які наразі прийнято мовчати.

УКМЦ, ОПОРА, низка експертів та громадських організацій у Києві та у регіонах докладає максимальних зусиль для того, щоб громадськість краще розбиралася у хитросплетіннях взаємин на ринку тепла, які залишилися успадок від корумпованих відносин минулого, та навіть з радянських часів.

Ми звертаємося до вас «колеги», адже переконані, що чесне пояснення проблем та обговорення шляхів їхнього вирішення – завдання для всіх: і влади, і регулятора, і бізнесу, і громадськості.

На початку осені ми сформулювали конкретні питання допостачальника тепла у столиці та до місцевої влади. Саме питань, а не традиційних для публічного дискурсу «звинувачень». Ми підготували пропозиції, як зробити тарифи більш зрозумілими (у строгій відповідності до закону, який це вимагає). Ці питання та пропозиції були публічно оприлюднені http://energyreform.uacrisis.org/kyivteplo.

Утім, попри докладені зусилля, нам не вдалося зібрати на одному майданчику відповідальних за те, щоб відкрити тарифну завісу (таку можливість знайшли лише представники НКРЕКП: http://bit.ly/2dBmxmm).

Ми прекрасно розуміємо, що з огляду на початок опалювального сезону всі відповідальні особи докладають зусиль, аби у домівках було тепло. Але ми також переконані: разом з теплом та рахунками споживачі заслуговують на те, щоб отримати детальні роз’яснення, з чого складається тариф та яка логіка його формування. Адже саме недостатність інформації породжує недовіру, а недовіра, підігріта популістами та високими сумами у платіжках, – може вилитися у соціальний вибух.

Шановні колеги! Ми закликаємо вас до публічного обговорення тарифів не лише через публічний інтерес. Ми робимо це для того, щоб допомогти вам. Тому що чесна розмова потрібна усім.

Замовчування реальних проблем, реального стану інфраструктури, розрахунків за комунальні послуги, інвестиційних програм теплопостачальників – усе це створює ґрунт для популістів, на яких так любить нарікати уряд. Схильність проговорювати лише «перемоги» – це загрозлива тенденція. І саме тому ми вирішили зробити цей лист «відкритим».

Не бійтеся того, що «люди не зрозуміють» реального стану справ. Значно важливіше остерігатися того, що громадяни та журналісти, які аналізують ці питання і формують певні висновки, нічого не почують.
Тому ми ще раз запрошуємо представників ПАТ «Київенерго», КМДА, Мінрегіонбуду, НКРЕКП до відкритого обговорення прозорості тарифу на тепло.
Ми готові надати майданчик для такої дискусії у зручний для вас час.

З повагою
Громадянська мережа ОПОРА
Український кризовий медіа центр