Цими вихідними у Києві відбулась інформаційна зустріч з двома ініціативними групами оболонських багатоповерхівок. Місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Аліна Брезіцька розповіла мешканцям багатоквартирників про переваги ОСББ як оптимального інструменту залучення коштів для впровадження енергоефективних заходів.

Представниця ОПОРИ наголосила, що програми з термомодернізації будинків дуже корисні та дієві. Вони не містять підводних каменів та працюють на користь жителів багатоповерхівок. Пані Аліна детально розповіла про зміст Державної програми з відшкодування частини тіла кредиту на придбання енергоефективних матеріалів («теплі» кредити). Зокрема зауважила, що держава відшкодовує 30% від вартості енергозберігаючих матеріалів і устаткування для утеплення будинку. Мешканцям багатоквартирних будинків, де є ОСББ, погашають від 40% до 70% вартості тіла кредиту на енергозберігаючі матеріали і обладнання, залежно від кількості субсидіантів у будинку. Окрім того, місто може надати ще додаткових 30% відшкодування від тіла кредиту.

24 10 16 02

З 2014 року кияни можуть скористатися програмою «70 на 30». За її умовами 70% вартості енергоефективних матеріалів та робіт за їх встановлення сплачується з місцевого бюджету, а 30% припадає на співвласників багатоквартирного будинку.

«Якщо грамотно скористатись програмами, то можна зекономити чимало грошей й модернізувати свій будинок», – запевнила активістка ОПОРИ.

Окрім того, вона ознайомила присутніх з простими правилами економії, які допоможуть суттєво скоротити витрати та покращити якість послуг.
«Найперше та найпростіше, що ви можете зробити, – це вимикати світло, виходячи з кімнати, не лишати техніку в режимі очікування та зарядні пристрої у розетках. Замініть старі лампочки розжарювання на нові енергоефективні. Приймайте душ замість ванни, спробуйте чистити зуби з однією склянкою води», – порадила Аліна Брезіцька.

За додатковою інформацією звертайтесь:
місцевий координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Аліна Брезіцька
тел.: +38 063 685 95 28

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.