Стабільність партійної й виборчої систем, оновлення політичних еліт, невідворотність покарання за порушення виборчого законодавства, скорочення витрат на передвиборну агітацію, ефективна та доброчесна ЦВК. На думку експертів та активістів, саме такими є основні цілі, яких має досягнути реформування виборчого законодавства та його приведення у відповідність до рекомендацій ОБСЄ/БДІПЛ, Венеціанської комісії та кращих європейських практик.

19 10 el reform all

Вчора, 19 жовтня, відбувся національний форум «Виборча реформа: порядок денний», який об’єднав експертів із виборчого законодавства, представників політичних партій та громадських активістів із різних куточків України. Захід мав на меті актуалізувати питання реформування виборчого законодавства, яке, будучи давно задекларованим на фахових дискусіях, не знаходить свого розв’язання у центрах прийняття політичних рішень.

Експерти означили низку ключових проблем, які сьогодні стоять у виборчій царині. Це, перш за все, вирішення питання ротації членів Центральної виборчої комісії. Другий аспект – перегляд виборчих систем, третій – загальне удосконалення виборчих процедур.

Денис Ковриженко, старший радник з правових питань IFES-Україна, означив переваги пропорційної системи з відкритими списками (принципова перевага – гнучкість: ротація еліт, стимулювання внутрішньопартійної конкуренції; пропорційність результатів і їх персоніфікація; зменшення витрат на друк виборчого бюлетеня; гендерне питання) і її ризики (надмірна активна конкуренція між кандидатами, яка може знищити партію зсередини, коли змагання відбувається у списку, а не з конкурентами; деструктивний вплив на партійну систему, бо фокусується на персоналіях; визначення результату явкою).

Координатор виборчих та парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська наголосила на патовій ситуації з ротацією Центральної виборчої комісії: відсутності дискусії серед парламентських фракцій щодо розгляду подань Президента України про звільнення 12 членів ЦВК поточного скликання та призначення 11 нових, ускладненні переобрання через старт 22 жовтня нового виборчого процесу в 184 об’єднаних громадах (зокрема, у Президента немає підстав переглянути своє подання).

2016 10 19 14 35 35 Shalamov

Як вважає Олексій Кошель, Генеральний директор ВГО «Комітет виборців України», важливим напрямком реформи є заборона політичної реклами, що сприятиме здешевленню виборів, переведенню кампанії у змістовну площину, але водночас збільшить кількість джинси.

Інна Борзило, виконавчий директор Центр UA, зупинилась на рішеннях, які забезпечать незворотність змін у виборчій реформі (відмова від мажоритарної системи, кодифікація виборчого законодавства, ротація ЦВК, сертифікація членів виборчих комісій, електроніфікація адміністрування виборів, обов'язковість формату передвиборних дебатів, просвітницька кампанія серед населення).

На таку важливу складову, як розслідування виборчих злочинів, звернув увагу Олександр Клюжев, експерт Громадянської мережі ОПОРА. За результатами моніторингу після місцевих виборів 2015 року можна відзначити підвищення ефективності розслідувань кримінальних проваджень (69 засуджених), у той же час діяльність правоохоронців спрямована на розслідування легких злочинів, а відсутність судових рішень щодо кандидатів, більшість з яких стали переможцями, свідчить про низьку зацікавленість серед політичних сил та відповідальних за це органів.

2016 10 19 14 59 29 Shalamov

Представники політичних партій, які взяли участь у заході, Ірина Суслова, Олександр Черненко («Блок Петра Порошенка «Солідарність»), Руслан Сидорович (політична партія «Об’єднання «Самопоміч»), Володимир Пилипенко (політична партія «Відродження») та Сергій Соболєв (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина») обговорили тенденції щодо забезпечення гендерної рівності у політиці. Зокрема, Ірина Суслова презентувала напрацювання Комітету з гендерної рівності та недискримінації, що передбачають 40% гендерну норму політичної участі жінок у виборах. Руслан Сидорович зауважив на важливості підняття і медійного розголосу питання гендерних квот під час кампанії місцевих виборів. Олександр Черненко наголосив на важливості роботи з парламентарями для актуалізації питання виборчої реформи. А Володимир Пилипенко звернув увагу на необхідності прийняття Виборчого кодексу до 2019 року, який має стати основою повноцінної виборчої реформи. Сергій Соболєв констатував, що першим кроком є ухвалення рішення про перехід до пропорційної системи, а далі має відбутися дискусія щодо формату відкритих списків.

2016 10 19 15 12 27 Shalamov

З відеозаписом національного форуму можна ознайомитись за посиланням .

Більше фото з заходу тут і тут

За результатами дискусії буде підготовлена та оприлюднена Заява щодо концепції реформи виборчого законодавства, де планується означити проблеми, які має вирішити реформа.

Форум було організовано Національним демократичним інститутом міжнародних відносин і Міжнародною фундацією виборчих систем за підтримки USAID Ukraine - USAID УкраїнаEmbassy of Canada in Ukraine та UK governmen в партнерстві з NGO Centre UAГромадський рух "Чесно" | Civic movement "Chesno",I nstitute Respublica / Інститут "Республіка"КОМІТЕТ ВИБОРЦІВ УКРАЇНИГромадянська мережа ОПОРАта Реанімаційний Пакет Реформ - РПР