З початку роботи восьмого скликання Верховної Ради України станом на 12 жовтня 2016 року депутати-мажоритарники від Черкаської області стали авторами чи співавторами 354-х проектів Законів та проектів Постанов. 20 з них, згідно з даними сайту Верховної Ради, не пройшли антикорупційної перевірки в Комітеті Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції. Понад сотня і взагалі не мають висновків Комітету.

Так, Олег Петренко, депутат від 194-го ОВО, (фракція «БПП «Солідарність») став автором чи співавтором 63-х проектів Законів та Постанов. 35 з них пройшли перевірку Комітету і лише один отримав негативний висновок. Це проект Закону  № 4978 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зняття обмеження мінімального розміру орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності та надання повноважень по його встановленню органам місцевого самоврядування».  Ще 4 проекти Законів та один проект Постанови депутата перебувають на розгляді Комітету з питань запобігання і протидії корупції.

10 із 12 законопроектів, автором чи співавтором яких є депутат від 195-го ОВО Володимир Зубик (депутатська група «Відродження») відповідають вимогам антикорупційного законодавства. До проекту Закону № 3509 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення перешкод дорожньому руху після дорожньо-транспортних пригод без постраждалих, зменшення заторів та розвантаження доріг» висновок від «антикорупційного» відсутній. А от проект Закону України № 1735-д «Про внесення змін до Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" щодо забезпечення умов розвитку містобудівної діяльності та міського господарства», згідно з висновком Комітету, не відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

Із 16-ти проектів Законів та Постанов, які подав депутат від 196-го ОВО Геннадій Бобов (депутатська група «Відродження») перевірку Комітету пройшли 13. Один з них, а саме проект Закону № 2164 «Про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру» (щодо встановлення стимулів для збереження і розвитку цукрової галузі України), має корупційну складову.

Антикорупційну експертизу не пройшов і проект Закону № 4978 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зняття обмеження мінімального розміру орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності та надання повноважень по його встановленню органам місцевого самоврядування», мажоритарника від 197-го ОВО Владислава Голуба (фракція «БПП «Солідарність»). Всього ж депутат став автором чи співавтором 63-х проектів Законів та Постанов, з яких 31 пройшов перевірку. Ще шість його законопроектів та три постанови перебувають на розгляді Комітету.

Депутат від 198-го ОВО Сергій Рудик (фракція «БПП «Солідарність») став автором чи співавтором 87-ми проектів Законів та проектів Постанов. З них 47 відповідають вимогам антикорупційного законодавства. 31 залишились без висновку Комітету. 6 отримали негативний висновок. А саме: проект Закону №1063-2  «Про внесення змін до статті 288 Податкового кодексу України щодо регулювання питання встановлення орендної плати для окремих категорій землекористувачів»; проект Закону №2279 «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо проведення земельних торгів»; проект Закону №4978 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зняття обмеження мінімального розміру орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності та надання повноважень по його встановленню органам місцевого самоврядування»; проект Закону №3544 «Про спеціальні режими інвестиційної та інноваційної діяльності із застосуванням принципу субсидіарності в Україні» та пов’язані із ним законопроекти №3545 і №3546. Проект Постанови за №5427 та проекти Законів №5429 і №5250 нині ще перебувають на розгляді у Комітеті.

24 із 35 проектів Законів та проектів Постанов, що їх особисто або у співавторстві зареєстрував мажоритарник від 199-го ОВО Валентин Ничипоренко (депутатська група «Відродження») відповідають вимогам антикорупційного законодавства. Ще 9 - висновку від Комітету не отримали. 2 законопроекти отримали негативні висновки. Це проект Закону №1277 «Про внесення змін до статті 122 Земельного кодексу України щодо питань надання права сільським, селищним, міським радам передавати земельні ділянки державної власності у власність або користування» та проект Закону №1771-1 «Про внесення змін до Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (щодо мобілізації народних депутатів України)».

45 із 78 проектів Законів та проектів Постанов, що їх особисто чи у співавторстві зареєстрував мажоритарник від 200-го ОВО Антон Яценко (депутатська група «Відродження»)  отримали позитивний висновок Комітету. 21 - висновків не отримали. А 8 не відповідають вимогам антикорупційного законодавства. А саме: проект Закону №1063-2 «Про внесення змін до статті 288 Податкового кодексу України (щодо врегулювання питання встановлення орендної плати для окремих категорій землекористувачів)»; проект Закону №1368 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поліпшення умов для ведення сільського господарства»; проект Закону №1372 «Про особливості святкування Рош Ха-Шана в місті Умань Черкаської області»; проект Закону №1373 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення кримінальної відповідальності за керування транспортним засобом або судном особою, яка перебуває у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння»; проект Закону №1377 «Про лікарняні каси»; проект Закону №1797 «Про внесення змін до Закону України «Про страхування» (нова редакція) та інших законодавчих актів»; проект Закону №3130 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні  правопорушення (щодо уточнення порядку  притягнення до адміністративної відповідальності  за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху)»; проект Закону №3365 «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо обмеження права на  проведення негласних слідчих  (розшукових) дій та використання їх результатів».

Законопроекти Антона Яценка за номерами 5190, 5204 та 5205 наразі перебувають на розгляді у Комітеті. А проект Постанови №1628 «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин, причин та існування необхідності аварійного відключення/обмеження споживачів від електричної енергії» хоч і має висновок Комітету, проте він не опублікований на сайті Верховної Ради (на графіку він зарахований, до тих, котрі не мають висновку).

Згідно зі статтею 93 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України», всі законопроекти повинні проходити Комітет з питань запобігання і протидії корупції (голова – Єгор Соболєв). Цей Комітет готує експертний висновок щодо відповідності його антикорупційному законодавству. Ознайомитись із таким висновком можна, перейшовши на інформаційну картку відповідного законопроекту на офіційному сайті Верховної Ради України.

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні (у 24 областях та м. Києві) Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.