12 жовтня у приміщенні Державної наукової архітектурно-будівельної бібліотеки ім. В. Г. Заболотного відбулась інформаційна зустріч зі студентами Київського коледжу архітектури, будівництва та дизайну на тему «Енергоефективність – шлях до енергонезалежності країни».

Основною метою заходу було ознайомити майбутніх будівельників та архітекторів з актуальними питаннями енергоефективності, адже лише завдяки популяризації та впровадженню сучасних механізмів термомодернізації будівель Україна стане енергонезалежною державою.

«Близько 80% населення України не відчуває важливості енергозбереження звичайного населення. Проте 9 з 10 українців стверджують, що впроваджують енергоефективні заходи в домогосподарствах (опитування Національного екологічного центру України). На противагу цьому можу сказати, що один житель Амстердаму споживає у п’ять разів менше води, аніж киянин. Потрібно зрозуміти, що таке енергозбереження, та з’ясувати, як ми можемо економити, не втрачаючи комфортності життя. Адже комплекс звичок, які ми можемо запровадити у своїй квартирі вже сьогодні, аби скоротити суми в платіжках, – і є енергоощадністю», – розповіла місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Аліна Брезіцька.

Вона також акцентувала, що енергоефективність – це використання новітніх технологій, приладів, які зекономлять значні кошти в перспективі: «Ви, як майбутнє нашої держави, маєте рухати її у напрямі енергоефективного способу життя».

13 10 16 02

Учасники заходу дізналися чотири основні кроки до енергоефективності. Як наголосила Аліна Брезіцька, розпочати варто із проведення енергоаудиту, далі утеплити стіни та ущільнити вікна й двері у місцях загального користування. Останній крок – встановлення індивідуального теплового пункту з регулятором постачання тепла відносно зовнішньої температури повітря. Це заміна внутрішніх комунікацій, а отже – покращення якості гарячої води, реанімація «теплового серця» будинку.

Представниця ОПОРИ зосередила увагу майбутніх фахівців на проблемі індивідуального утеплення та пояснила, що такі дії є порушенням законодавства, адже зовнішні стіни – власність усіх мешканців будинку, і рішення, які стосуються спільної власності, мають прийматися спільно. Самочинне утеплення призводить до руйнування фасаду цілого будинку, оскільки між утепленою і неутепленою частинами стіни існує різниця в температурі: неутеплена влітку нагрівається, а утеплена стіна поруч має значно нижчу температуру, взимку ж навпаки. За декілька років такий будинок може постраждати від плісняви та деформації стін. Індивідуальне утеплення – найбільш небезпечне для панельних будинків.

Також учасники зустрічі дізналися про те, які існують можливості збереження тепла в квартирах, що таке пасивні будинки та як використовувати альтернативну енергетику в приватних домогосподарствах. Окрім того, студентам розповіли про державні та місцеві програм підтримки населення для реалізації проектів з модернізації житла. Під час заходу усі активно ставили запитання.

«Студенти та я почули багато корисної інформації, яка знадобиться у найближчому майбутньому. Для мене найціннішими були практичні поради з економії в побуті, а для майбутніх будівельників – іноземний досвід та важливість вибору їхньої професії», – поділилась враженнями працівниця бібліотеки пані Світлана.

За додатковою інформацією звертайтесь:
місцевий координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Аліна Брезіцька
тел.: +38 063 685 95 28

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.