6 жовтня у Великому залі херсонського суворовського виконкому відбулась інформаційна зустріч для голів об’єднань співвласників багатоповерхових будинків. Крім голів новостворених ОСББ та представників районної ради та «Херсонгазу», на заході були присутні активісти громадських організацій, зокрема Громадянської мережі ОПОРА.

Мета зустрічі полягала у вирішенні таких питань, як оформлення субсидій, підготовка до опалювального сезону, співпраця з паспортним столом. Учасники обговорили, які потрібно укласти нові договори на технічне обслуговування ГРМ та тарифи з газопостачання.

«Коли я почула, що мешканцям кожної квартири в будинку потрібно буде платити щомісяця додаткові 2,50 грн за обслуговування газопроводу, мене це дуже обурило. Якщо порахувати усі квартири та під’їзди, в місяць виходить чималенька сума. Потрібно буде робити збори і роз’яснити все це жителям будинку. Справа в тому, що в нас не всі платять квартплату, а тут будуть ще додаткові витрати. Відповідальність лягатиме на плечі інших співмешканців, чого ми не бажаємо. Але в нас мало часу, адже строки, які поставив «Херсонгаз» на підписання нових договорів, дуже короткі, а саме до кінця жовтня», – прокоментувала ситуацію з «Херсонгазом» голова ОСББ пані Олена.

07 10 16 01

«Повезло тим ОСББ, у яких залишалася картотека, адже вони продовжують видавати всі довідки. Іншим доводиться відстоювати великі черги в ЦНАПі, що не дає жодних результатів. Наприклад, ми два дні простояли дарма, нас знову відправили до нашої голови ОСББ. А коли попросили спростити процес отримання довідки, то зіткнулися з корупцією: нам запропонували, щоб ми дали їм хабаря. Це взагалі жах. Тому ми також будемо наполягати на прикритті такої корупційної лавочки», – прокоментувала мешканка одного з багатоквартирних будинків пані Тетяна.

«Виконком прийняв рішення, щоб голови ОСББ знову почали видавати довідки про склад сім’ї, але справа в часі. Адже потрібно, щоб все було законно. Крім цього, в Херсоні планується відкриття додаткових відділів ЦНАПу, пов’язаних з видачею усіх довідок для мешканців багатоквартирних будинків», – зазначив голова суворовського району Задніпряний Андрій Вікторович.

«Об’єднання співвласників – це єдиний дійсно функціональний механізм для повноцінної реалізації житлової реформи. Це можливість модернізувати житло, взяти кредит на утеплення будинку, реалізувати заходи з енергозбереження. А такі проблеми, наприклад, як ситуація з паспортним столом, заважають ОСББ нормально працювати – і це неприпустимо», – прокоментувала зустріч місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Аелітта Олійник.

За коментарями звертайтесь:
місцевий координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Аелітта Олійник
тел.: +38 050 931 42 22

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.