Ще в червні до 8 мажоритарників Вінницької області були направлені звернення громадян. З них двоє відповіли особисто, 6 – перенаправили звернення до інших установ (профільних інстанцій, що спеціалізуються на питанні, щодо якого було направлено звернення). 

Усі звернення були оформлені відповідно до норм чинного законодавства України. Звертаючись до депутатів, виборець прямо вказував статтю 7 вищевказаного закону, а саме: «Народний депутат постійно підтримує зв'язки з виборцями у порядку, встановленому законом... Народний депутат відповідно до закону розглядає звернення виборців».

Варто наголосити, що відповідно до ст. 20 ЗУ «Про звернення громадян» звернення мають бути розглянуті у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а якщо у визначений термін вирішити порушенні у зверненні питання неможливо, особу, що звернулась, повідомляють про це. При цьому загальний термін вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати сорока п'яти днів.

Надавши до 8 депутатів-мажоритарників звернення щодо отримання житлової субсидії на відшкодування витрат на житлово-комунальні послуги  та щодо отримання житла молодими сім’ями, ми отримали наступні відповіді:

Олександр Домбровський (ВО 11) – відповів на звернення особисто.

Микола Кучер (ВО 17) – перенаправив звернення до виконавчого комітету Вінницької міської ради та до Вінницької ОДА з повідомленням про це відправника звернення (відповіді від міськради та ОДА були отримані).

Юрій Македон (ВО 16) – відповів на звернення особисто.

Іван Мельничук (ВО 14) – перенаправив звернення до Літинської РДА. Від Літинської РДА надійшла відповідь.

Олексій Порошенко (ВО 12) – перенаправив звернення до Вінницького регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи  «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» (від даної установи і була отримана відповідь) та до управління фізичної культури та спорту Вінницької ОДА. Від даної установи також була отримана відповідь).

Іван Спориш (ВО 15) – перенаправив звернення в Міністерство соціальної політики, яке і надало відповідь.

Петро Юрчишин (ВО 13) – перенаправив звернення до Вінницького регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву». Ця установа надала відповідь на звернення.

Відповідь на звернення не надав лише Руслан Демчак (ВО 18). Варто зауважити, що звернення до депутатів були направлені і засобами електронної пошти, і поштовими листами.

Довідково:

У 2016 році по всій Україні (у 24 областях та м. Києві) Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.