25 вересня у Луцьку відбувся третій щорічний науково-освітній захід «Наукові пікніки в Україні», метою якого є забезпечення інтелектуального розвитку молоді, популяризації науки серед дітей та молоді, підтримки та промоції напрацювань молодих учених. Суть «Наукового пікніка» полягає в організації інтерактивних експериментів для мешканців та гостей міста.

«Наукові пікніки» – це можливість показати науку з практичної сторони. Наблизити, зацікавити, запалити та об’єднати наукою. Спрямовані «Наукові пікніки» на дітей і на дорослих. Важливо, що усім цікаво», – прокоментував організатор дійства Петро Лавринюк.

На Театральній площі Луцька свої винаходи та експерименти представили 33 установи й організацій. Громадянська мережа ОПОРА демонструвала роботу приладів, які використовують альтернативні джерела енергії, зокрема енергію сонця та вітру.

Учасники самостійно складали конструкції та вивчали принцип їхньої дії. Шестикласник Ілля власноруч сконструював машинку, яка їздить завдяки сонячній енергії. «Я люблю складати конструктори. Вони цікаві тим, що отримуємо іграшку, яка рухається від вітру чи сонця», – розповів Ілля.

26 09 16 02

Поки малеча роздивлялась «альтернативну» науку, батьки цікавились перевагами чистої енергетики та практичними прикладами її реалізації.  

Представники ОПОРИ розповіли, де у Луцьку є автономні будинки, які використовують лише чисту енергію, а також навели приклади світового досвіду застосування альтернативних джерел енергії.

26 09 16 03

«Шотландія вперше в історії змогла повністю забезпечити свої енергетичні потреби тільки за рахунок вітряної енергії. 7 серпня за одну добу вітер забезпечив 106% потреб в електроенергії всієї країни. Україна також має великий потенціал замінити стару енергетику на відновлювану. Темпи зростання ринку сонячної енергетики щороку складають 30-40% в нашій країні», – пояснила представниця Громадянської мережі ОПОРА Олена Чудінович.

На згадку учасники заходу отримали інформаційні матеріали, підготовленні за підтримки Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні». 

За коментарями звертайтесь:
місцевий координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Ірина Кантарія
тел.: 093 726 3677

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.