Всеукраїнська громадянська організація «Громадянська мережа «ОПОРА» закликає уряди іноземних держав, провідні міжнародні організації, національні спостережні організації різних країн не визнавати результати голосування до Державної Думи Російської Федерації такими, які відповідають загальновизнаним демократичним стандартам та дійсній волі російських виборців. Це звернення ОПОРИ базується на багаторічному досвіді проведення незалежного моніторингу виборчого процесу та участі у міжнародному діалозі щодо зміцнення якості виборчого процесу.

Внаслідок організації псевдоголосування в окупованих Російською Федерацією Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, які є невід’ємною частиною України, на виборах до Державної Думи Росії відбулася масштабна фальсифікація списків виборців та безпосередньо результатів голосування до російського законодавчого органу.

Встановлення результатів голосування до Державної Думи із врахуванням так званого голосування в Криму, як за федеральними списками, так і в одномандатних округах, призвело до значного викривлення результатів волевиявлення російських виборців, наділених легітимним правом обирати свою владу. У таких умовах немає підстав стверджувати, що склад нової Державної Думи Російської Федерації сформовано у належний спосіб, забезпечуючи право громадян на справжні вибори, чесний підрахунок голосів та встановлення вільних і чесних виборів.

Громадянська мережа ОПОРА звертає увагу урядів іноземних держав, міжнародних організацій, національних спостережних ініціатив в різних країнах на наступні обставини:

  • Голосування на виборах до Державної Думи Російської Федерації відбувалося із використанням списків виборців, які були попередньо сфальшовані шляхом включення до них громадян України, які мешкають на території тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь. Натомість достовірність списків виборців і обґрунтованість права голосу на виборах є важливим стандартом демократичних виборів.
  • Безпідставність включення громадян України до списків виборців на виборах до Державної Думи Російської Федерації доводиться міжнародним визнанням Автономної Республіки Крим та Севастополя як невід’ємної частини України, а також неспростовним фактом примусового набуття громадянства Росії мешканцями Криму.
  • Факт проведення примусової «паспортизації» громадян України в Криму зафіксовано на міжнародному рівні у Резолюції Європейського парламенту від 4 лютого 2016 року, а механізми кричущого порушення прав людини шляхом свавільного наділення або позбавлення громадянства безпосередньо відображені у російському законодавстві, ухваленому у зв’язку із захопленням півострова.
  • Нікчемність організації голосування в Криму на підставі включення до сфальшованих списків виборців громадян України доводиться також існуючими міжнародними зобов’язаннями у сфері громадянства. Зокрема, законодавство про громадянство, встановлене однією державою, визнається іншими державами тільки за умови його відповідності чинним міжнародним конвенціям, міжнародному звичаєвому праву та принципам права, які є загальновизнаними стосовно громадянства. Міжнародне визнання факту анексії частини території України та незаконності набуття мешканцями Криму громадянства Росії об’єктивно спричиняє і встановлення на міжнародному рівні несправжності списків виборців, використаних на виборах до Державної Думи.
  • Проведення псевдоголосування на окупованій території України та врахування його результатів під час формування Державної Думи Росії не лише є абсурдним з точки зору міжнародного права та принципу недоторканості кордонів, але і відображає загальну невідповідність російського виборчого законодавства міжнародним стандартам. Згідно з Копенгагенським документом (1990) держави-учасники мають забезпечувати, щоб їх закони, адміністративні правила, практика та політика погоджувалися з їх обов’язками у сфері міжнародного права. У зв’язку із тим, що актуальне російське законодавство включає можливість врахування так званого голосування на окупованій території України, воно в цілому не може бути визнано таким, що відповідає міжнародним стандартам.
  • Принцип рівності можливостей кандидатів на виборах до Державної Думи Російської Федерації не міг бути дотриманий у ситуації, коли частина кандидатів дотримувалася міжнародних зобов’язань своєї держави і не проводила передвиборчу кампанію на окупованій території України, а інша частина російських політиків використала сфальшовані списки виборців для здобуття мандатів.
  • Процес формування так званих списків виборців у Криму для псевдоголосування на виборах до Державної Думи також має ознаки порушення Росією положень міжнародного гуманітарного права щодо заборони на переміщення населення держави-окупанта на окупованій території іншої держави, враховуючи неконтрольований процес перетину міжнародно визнаного кордону України громадянами Росії та їх постійне проживання в межах Автономної Республіки Крим і м. Севастополя. 

У зв’язку із вищенаведеним, Всеукраїнська громадянська організація «Громадянська мережа «ОПОРА» закликає уряди іноземних держав, міжнародні організації, неурядові організації різних країн зайняти однозначну позицію під час оцінки результатів голосування до Державної Думи Російської Федерації. Зокрема, ОПОРА звертається до Місії спостереження за виборами до Державної Думи Російської Федерації ОБСЄ/БДІПЧ із пропозицією не враховувати кількість незаконних голосів та відповідних дільниць у Криму під час підготовки попередньої оцінки та остаточного звіту щодо проведених у Росії виборів.

Важливим завданням цивілізованого міжнародного співтовариства та громадянського суспільства демократичних країн є активізація зусиль щодо дієвого забезпечення стандартів виборів, попередження фальсифікацій та протидії спробам авторитарних режимів легітимізувати свою владу шахрайським шляхом.

Закликаємо всі зацікавлені сторони розпочати діалог щодо розробки та затвердження на міжнародному рівні стандартів реагування на виклики для виборчого процесу, спричинених нелегальними діями одних країн на території інших.

ОПОРА висловлює солідарність із співгромадянами-мешканцями Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, які проживають в умовах окупації і низькою явкою на псевдоголосуванні продемонстрували власне громадянську позицію. Відповідне псевдоголосування відбувалося в умовах проведення політичних переслідувань і каральних акцій з боку силового апарату Росії та незаконних утворень на території Криму, а також безпосередньої зацікавленості вищого керівництва Росії забезпечити демонстрацію «лояльності» мешканцями захоплених територій України.

Висловлюємо також солідарність із позицією неурядових організацій Грузії та Республіки Молдова щодо незаконності проведення російських виборів на непідконтрольних цим державам територіях та закликаємо міжнародні спостережні організації також врахувати ці обставини під час формування позиції щодо виборів у Росії.

Високої оцінки заслуговують зусилля низки неурядових організацій Росії, спостерігачів від партій і кандидатів, які не визнаючи голосування в Криму, все ж забезпечували незалежний контроль за виборчим процесом на законній території Російської Федерації. Їх зусилля є важливим внеском у забезпечення демократичних перетворень у Росії.

Це звернення має англомовну версію і направлено урядам та неурядовим організаціям іноземних держав, міжнародним організаціям.