Громадянська мережа ОПОРА дослідила відвідуваність депутатами-мажоритарниками з Черкащини засідань парламентських комітетів від початку роботи Верховної Ради 8-го скликання (з грудня 2014 по липень 2016 року). Зведена статистика свідчить, що найбільше засідання свого комітету пропускав Володимир Зубик, а найдисциплінованіше свій комітет відвідував Сергій Рудик.

Найбільше засідання свого комітету пропускав Володимир Зубик (195 ОВО, депутатська група «Відродження»). Він член Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства. Із 40 засідань комітету Володимир Зубик був присутній лише на шести. Відповідно у нього 34 пропуски.

cherkasy 14 09

Особливою відвідуваністю своїх комітетів разом з Володимиром Зубиком не відзначилися також Геннадій БобовВалентин Ничипоренко та Антон Яценко.

Антон Яценко (200 ОВО, депутатська група «Відродження») – голова підкомітету з питань законодавства про адміністративні правопорушення Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності – пропустив майже половину засідань свого комітету. У нього 23 пропуски із 50 засідань.

А Геннадій Бобов  (196 ОВО, депутатська група «Відродження») – член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин – із 39 засідань свого комітету пропустив 17.

21 із 49 засідань пропустив Валентин Ничипоренко (199 ОВО, депутатська група «Відродження») – член Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики.

Найдисциплінованіше свій комітет відвідував Сергій Рудик (198 ОВО, до 12 квітня 2016 – позафракційний, нині член фракції «БПП») – голова підкомітету з питань державного боргу та фінансування державного бюджету Комітету Верховної Ради України з питань бюджету. Із 65 засідань свого комітету Сергій Рудик був відсутній на 8-ми.

Олег Петренко (194 ОВО, фракція «БПП «Солідарність») – заступник голови Комітету, голова підкомітету з питань національно-патріотичного виховання дітей та молоді Комітету Верховної Ради України з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму – пропустив 9 із 53 засідань.   

А Владислав Голуб (197 ОВО, фракція «БПП «Солідарність») із 50 засідань комітету був відсутній на 12-ти. Він член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя.

Відповідно до Закону України «Про комітети Верховної Ради України», комітет – це орган Верховної Ради, який утворюється з числа депутатів для здійснення за окремими напрямами законопроектної роботи, підготовки і попереднього розгляду питань, віднесених до повноважень Верховної Ради України, виконання контрольних функцій.

Присутність на засіданнях Верховної Ради та засіданнях комітетів – це прямий обов’язок народних депутатів згідно зі ст. 24 п. 3 Закону України «Про статус народного депутата».

«Кожен народний депутат зобов’язаний бути присутнім та особисто брати участь у засіданнях Верховної Ради України, а також її органів, до складу яких його обрано».

Також у ст. 24 п. 9  Закону уточнено, що народний депутат зобов’язаний бути присутнім на засіданнях комітету та підкомітету, до складу яких його обрано, та брати участь у його роботі.

Довідково:

У 2016 році по всій Україні (у 24 областях та м. Києві) Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.