За чотири сесії роботи восьмого скликання Верховної Ради України 254 народних депутати подали до керівництва парламенту понад тисячу заяв з проханням змінити результати власного голосування чи електронної реєстрації в сесійній залі. Ці заяви стосувалися 510 різноманітних голосувань. Ми вирішили дослідити як часто черкаські мажоритарники «відкликають» свої голоси.

Отже, згідно з інформацією Порталу відкритих даних Верховної Ради України, такі заяви від них надходили 32 рази.

Владислав Голуб (ОВО 197, член фракції БПП), Антон Яценко (ОВО 200, член депутатської групи «Партія «Відродження») та Геннадій Бобов (ОВО 196, член депутатської групи «Партія «Відродження») заяв про «відкликання» голосів не подавали.

А от депутат від 194-го округу Олег Петренко (член фракції БПП) подавав заяву про зміну результатів власного голосування двічі. Після голосування за проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо відмови України від здійснення політики позаблоковості, за який депутат не голосував, надійшла заява про те, що Олег Петренко все ж таки «підтримує» законопроект. Після голосування за проект Закону про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» (щодо роботи електронної системи подання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування) Олег Петренко подав заяву про зміну свого «за» на «не голосував».

Також двічі подавав заяву про зміну результатів власного голосування мажоритарник від 195-го округу Володимир Зубик (член депутатської групи «Партія «Відродження»). Після голосування за проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України (законом забороняли розповсюдження в Україні російських фільмів та серіалів, вироблених після 1 січня 2014 року виробництва, а також фільмів та серіалів, що пропагують правоохоронні органи, збройні сили, інші військові чи силові формування Російської Федерації) депутат подав заяву про зміну свого  «за» на «не голосував». А після голосування за проект Закону про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя), за який Володимир Володимирович не голосував, надійшла заява про те, що депутат підтримує цей законопроект.

Депутат від 199-го округу Черкащини Валентин Ничипоренко (член депутатської групи «Партія «Відродження») подав 5 заяв про зміну результатів власного голосування. Зокрема, Валентин Миколайович, як і його колега по депутатській групі Володимир Зубик, після голосування за проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України подав заяву про зміну свого «за» на «не голосував». Також від Валентина Ничипоренка двічі (другого та третього вересня 2015 р.) надходили заяви з проханням змінити результати реєстрації в сесійній залі із «відсутній» на «присутній».

Мажоритарник від 198-го округу Сергій Рудик (до 12 квітня 2016 року позафракційний, нині член фракції БПП) подав 23 заяви про зміну результатів свого голосування (більше наразі надходило лиш від трьох депутатів цього скликання Верховної Ради). Одна із них надійшла від нього після голосування за проект Закону про реструктуризацію зобов'язань за кредитами в іноземній валюті (№1558-1) в третьому читанні та в цілому (2 липня 2015 р.). Тоді 14 депутатів подали заяви, в яких просили «скасувати» своє голосування «за». Ще троє депутатів у своїх заявах зазначили, що «були відсутні». А Сергій Рудик  та ще двоє нардепів просили змінити «результат» з «відсутній» на «за». (Пізніше цей законопроект був ветований Президентом, вето подолано не було. А це голосування журналісти та активісти називали одним із  найбільш «популістичних» за час роботи восьмого  скликання.  До слова, решта шестеро черкаських мажоритарників, окрім Валентина Ничипоренка, який був відсутній, підтримали тоді цей законопроект).

Варто наголосити, що у Регламенті Верховної Ради України не прописана процедура зміни результатів голосування шляхом подання заяви. Тому за своїм впливом їх можна назвати «формальними», а часом навіть популістичними, адже юридичної сили вони не мають.

Право подати таку (формальну за впливом на остаточний результат) заяву гарантує стаття 11 Закону України «Про статус народного депутата України», відповідно до якої:

Народний депутат України має право передавати для внесення до протоколу і стенографічного бюлетеня засідання текст свого виступу, окремої думки, заяви, пропозиції і зауваження з питань, що розглядаються Верховною Радою України.

Про те, що депутат/депутатка подали таку заяву, виборець дізнається з приміток до офіційних результатів голосування, які публікуються на офіційному сайті Верховної Ради. Часом, депутати апелюють до таких заяв, пояснюючи своєму виборцю те, що «відбувся збій», а заява власне показує «коректну» думку щодо питання, яке голосувалося. Насправді ці заяви ніяк не впливають на підсумок голосування. Такі заяви – це лишень текст, який вноситься до протоколу та стенографічного бюлетеня.

Із результатами повного аналізу «відкликання» голосів депутатами восьмого скликання можна ознайомитись тут.

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні (у 24 областях та м. Києві) Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.