Напередодні чергового підвищення тарифів на комунальні послуги активісти Громадянської мережі ОПОРА провели чергову інформаційну зустріч на тему «Енергоефективність – крок до економії». Захід відбувся 25 серпня спеціально для клієнтів Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) м. Вінниці.

Місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Аліна Брезіцька розповіла, як просто та ефективно зекономити на повсякденних речах. Зокрема, вона наголосила, що найважливішим кроком на шляху до скорочення вартості платіжок є контроль за спожитими ресурсами: «Необхідно встановити лічильники обліку тепла, води та електроенергії. Більшість мешканців багатоповерхівок платять не тільки за використані ними ресурси, а й за прориви в мережі. Тому важливо контролювати власні витрати».

25 08 16 01

Також пані Аліна зауважила, що за результатами опитування Національного екологічного центру України 8 з 10 українців вважає, що населення споживає незначну частку енергоресурсів. Це хибна думка, адже житловий сектор є користувачем близько 80% (залежно від міста) від всієї спожитої електроенергії. Саме тому важливо послуговуватись простими порадами, які допоможуть зберегти якомога більше енергії.

«Майже 30% усього тепла виходить з вашої оселі через шпарини у дверях та вікнах. Щоб запобігти цьому, варто виконати заходи з теплоізоляції, наприклад, заклеїти вікна та утеплити двері. Ви одразу ж відчуєте підвищення температури в квартирі на 4-5 0С», – порадила активістка ОПОРИ.

Також вона зауважила, що тепло виходить не лише через вікна та двері, а й через вентиляційні отвори, особливо, якщо ви живете на останніх поверхах. Оскільки вентиляційні отвори наглухо закривати не можна, їх слід обладнати спеціальними дверцятами або шматочками картону. Це допоможе підвищити температуру на 5-7 0С.

Декоративні панелі на батареях поглинають до 20% тепла кімнати. Крім того, тепловіддача батарей, які розміщені в нішах, на 10% менша, ніж у тих, які виступають у кімнату. Якщо у квартирі холодно, краще обійтися без декору на батареях; а якщо ви лише будуєтесь чи робите ремонт, слід подумати про те, щоб не «ховати» батарею в нішу.

25 08 16 02

Окрім того, Аліна Брезіцька наголосила, що вартість водопостачання зросте вдвічі, а українці не звикли бережливо ставитись до води: «Один українець споживає в 5 разів більше води, аніж бельгієць або мешканець Нідерландів. Вся справа в економії та раціональному споживанні. Якщо ваш кран протікає – ви втрачаєте до 500 літрів води за добу. Якщо витікає гаряча вода – ви ще й марно витрачаєте газ, який іде на її підігрів. Закручуйте кран, коли чистите зуби. Інакше щохвилини витрачатимете близько 10 літрів води. Приймайте душ замість ванни. Таким чином зекономите 60% води. 140-160 літрів витрачається на ванну та 30–50 літрів на прийняття п’ятихвилинного душу».

Корисна інформація щодо правил ощадливого використання ресурсів у побуті також містилася у роздаткових матеріалах, підготовлених за підтримки Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

За додатковою інформацією звертайтесь:
місцевий координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Аліна Брезіцька
тел.: +38 063 685 95 28

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.