У Павлограді в рамках чергового засідання Клубу громадського діалогу, що відбулось у четвер, 21 липня, в приміщенні Центральної міської бібліотеки імені Ганни Світличної, пройшла інформаційна зустріч з питань пільгового кредитування населення для реалізації енергоефективних проектів.

Члени клубу, а це місцеві активісти, представники ініціативних груп зі створення ОСББ, голови об’єднань багатоквартирних будинків та активісти Громадянської мережі ОПОРА, зібрались, щоб обговорити нагальні проблеми територіальної громади та знайти шляхи їх вирішення.

Особливу увагу було приділено труднощам житлово-комунального сектору, пов’язаним зі зношеністю багатоповерхівок та потребою енергоефективної реконструкції будівель.

22 07 16 01

Представники Громадянської мережі ОПОРА розповіли учасникам зустрічі про урядову програму підтримки населення для впровадження енергоефективних заходів в будинках ОСББ. Вони зазначили, що державна допомога для членів ОСББ передбачає компенсацію від 40% до 70% тіла «теплого кредиту» залежно від кількості проживаючих субсидіантів. Зважаючи на зростаючу кількість пільговиків, це дуже вигідна пропозиція, яка допоможе вирішити проблеми застарілості конструктивних елементів та технічного обладнання багатоквартирок.

Представники ОПОРИ підкреслили, що на додачу до всеукраїнської програми міськрада Павлограда у квітні 2016 року затвердила рішення про відшкодування відсотків по «теплим кредитам», а також співфінансування енергоефективних проектів 30/70 в будівлях ОСББ. Тому активісти наголошують, що для відновлення житлового фонду в місті мають популяризуватись як енергоефективні заходи, так і програми, що їх забезпечують.

Присутні на заході погодились з актуальністю впровадження енергоефективних технологій та доцільності запропонованих програм, реалізація яких допоможе зменшити енергоспоживання та покращить стан помешкань, що, відповідно, збільшить термін їх експлуатації. А в зв’язку з підвищенням тарифів на комунальні послуги громадянам дуже необхідні додаткові ресурси, аби вкладати їх в енергоощадні проекти. Представники ОСББ при цьому зазначили, що не менш важливо також розвивати самоорганізацію населення, оскільки багатоповерхівки треба модернізувати комплексно, а не частинами. В цьому мають приймати участь всі мешканці, а не лише поодинокі активісти.

Наостанок учасники зустрічі отримали від активістів ОПОРИ буклети з інформацією про урядові програми пільгового кредитування, розроблені за підтримки Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.