20 липня окружна виборча комісія №114 завершила підрахунок голосів на проміжних виборах народних депутатів України.

Цей факт спостерігачам ОПОРИ підтвердила член ОВК №114 Юлія Погорєлова: «Ми завершили прийом та обробку протоколів. В цілому процес проходив в важких умовах через ситуацію в першу добу, коли зібралось багато людей біля ОВК та через саботаж роботи частини членів комісії. Все це проходило при тому, що люди просто спали на траві і часто приїжджала швидка допомога, бо людям з ДВК, які чекали своєї черги, ставало погано. В цілому члени ДВК відпрацювали добре, не дивлячись на те, що були технічні помилки в протоколі. Просто вони трохи не розібрались і плутали графу №12 і №13 в протоколах. Також були випадки, коли сейф-пакети з бюлетенями були порвані в момент передавання їх до ОВК, але то не вина членів ДВК – сам папір був достатньо тонким. І знаючи стан наших доріг, через трясіння ці пакети могло розірвати ще в машині. Також сьогодні ми зв’язались з секретарем ОВК Оленою Бородавко. Вона нам повідомила що зараз лікується та має лікарняний лист та сказала що вийде і приступить до виконання своїх обов’язків. У неї також знаходиться ключ від сейфу, де лежить вся виборча документація комісії за весь період. Ми подзвонили до поліції і попросили їх втрутитись і розібратись з цим фактом».

Крім того Юлія Погорєлова також розповіла спостерігачам Громадянської мережі ОПОРА, що було подано скарги до Луганського окружного адміністративного суду стосовно результатів виборів в ОВО №114: «Хтось вже подав скаргу до суду, де начебто нас звинувачують в фальсифікаціях результатів виборів. Документи стосовно цього ми ще не бачили. Але сьогодні вже відбувалось перше засідання щодо цього. Завтра також планується засідання. Хто це зробив конкретно, мені не відомо. Але це зробив той, хто просто не вміє програвати і показує власні політичні амбіції».

Згідно з даними на сайті ЦВК було оброблено 100% протоколів в ОВК №114 та визначено результати голосування. У першу п’ятірку голосування ввійшли такі кандидати: 1) Сергій Шахов – 37,21% (13667 голосів); 2) Валерій Мошенський – 18,71% (6875 голосів); 3) Олег Кобзар – 8,76% (3220 голосів); 4) Борис Лебедєв – 7,14% (2624 голосів); 5) Ірина Верігіна – 5,39% (1980 голосів).

 

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради України, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.