18 липня під час прийому протоколів результатів голосування члени окружної виборчої комісії прийняли незаконне рішення про перерахунок голосів на ДВК №530088, що в селі Ціпки Гадяцького району.

18 липня, близько 16:00, під час розгляду подачі виборчих документів членами ОВК від ДВК №530088 до окружної комісії надійшла заява від Комітету виборців України щодо потреби проведення перерахунку голосів на кількох дільницях. Зокрема, йдеться мова про 5 ДВК: №530066 (с. Мала Обухівка), №530078 (с. Сари), №530088 (с. Ціпки), №530690 (с. Крячківка) та №530696 (с. Вікторія). Причину перерахунку КВУ вбачає у занадто великій перевазі Руслана Богдана (ВО «Батьківщина») в порівнянні з середнім процентом в усьому окрузі. За спостереженням КВУ, Руслан Богдан має наступні середньостатистичні показники у районах: Лохвицький – 19,65%, Гадяцький – 22,63% та Пирятинський – 26%. Натомість згідно з протоколами цих дільниць, Руслан Богдан має середній відсоток близько 40-50%.

19 07 Poltavschina chleny ovk pryjnyaly nezakonne rishennya pro pererahunok golosiv

Після обговорень члени ОВК, незважаючи на незгоду голови комісії Інни Демчук, вирішили внести на голосування питання про перерахунок результатів лише на одній ДВК №530088, оскільки саме ця комісія у той момент подавала виборчі документи. Якщо після перерахунку з’ясується, що перші результати були сфальсифіковані, то відбудеться перевірка й наступних дільниць, щодо яких виникли питання у КВУ. «За» дане рішення проголосувало 12 членів ОВК, ще по двоє «утримались» та були «проти».

Згодом в телефонній розмові з ЦВК голові ОВК Інні Демчук повідомили, що прийняте рішення окружною комісією є незаконним. Адже згідно з частиною 10 статті 94 Закону України «Про вибори народних депутатів» приймати рішення відносно перерахування голосів можна за наявності заяв або скарг, підтверджених відповідно оформленими актами, складеними кандидатами у депутати, їх довіреними особами, уповноваженими особами партій, офіційними спостерігачами, виборцями. У цьому випадку до ОВК надійшла лише заява від КВУ. Акт про порушення не складався.

Слід зазначити, що дізнавшись таке рішення члену ДВК №530088 стало зле, вона знепритомніла прямо посеред кімнати, де відбувався прийом документації. Після прибуття швидкої жінку доправили до лікарні. Як повідомили лікарі, вона раніше вже перебувала в передінфарктному стані, через що лишати її без медичного нагляду небезпечно.

19 липня на ранковому засіданні ОВК член комісії Олександр Самородін висловив окрему думку стосовно неправомірності рішення окружної виборчої комісії щодо перерахунку голосів на ДВК №530088.

«Жодних законодавчих підстав для проведення перерахунку на даній дільниці не було. Жодного акту про порушення та скарги не надходило, тому є незрозумілим, на яких підставах приймалося таке рішення ОВК», – говорить міжрегіональний координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА.

Загалом ОВК прийняла рішення про перерахунок голосів на семи виборчих дільницях – №530694 (с. Велика Круча, Пирятинський район), №530915 (с. Вороньки, Чорнухинський район), №530919 (с. Галяве, Чорнухинський район), №530423 (м. Заводське, Лохвицький район), №530447 (с. Ісківці, Лохвицький район), №530088 (с. Ціпки, Гадяцький район) та №530701 (с. Нові Мартиновичі, Пирятинський район).

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради України, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.