Лише на ранок у день голосування новопризначений голова ОВК №183 прийняв присягу, на засіданні були присутні 12 членів комісії.

15 липня Центральна виборча комісія прийняла рішення про заміну голови окружної виборчої комісії та ще двох її членів. Позачергове засідання окружної виборчої комісії №183, на якому мали прийняти присягу голова комісії Бутко Віктор Васильович, 1966 року народження (Радикальна партія Олега Ляшка), та члени комісії: Лозовська Ольга Григорівна, 1958 року народження (Радикальна партія Олега Ляшка), Чужиков Денис Юрійович, 1988 року народження (партія "5.10"), було призначене на 16 липня.

Проте засідання не відбулося за відсутності кворуму – з 18 членів ОВК були присутні лише 6. Нагадаємо, відповідно до ч. 5 ст. 33 Закону України «Про вибори народних депутатів України» засідання є повноважним, якщо на ньому присутні більше половини від складу комісії. Крім чотирьох членів ОВК, які працювали раніше,  прийшов Віктор Бутко, новопризначений голова та Ольга Лозовська. Ще один з членів комісії, який мав прийняти присягу, – Денис Чужиков, теж не з’явився.

За словами Віктора Бутко, він і заступник голови комісії Віталія Онищенко за три години  до початку засідання розіслали смс-повідомлення із запрошенням, а за дві години зателефонували членам комісії. Обіцяли прийти 13 членів комісії, відмовились – 6. Проте у призначений час кворуму не було, що було зафіксовано у відповідному акті.

16 07 act

Про форс-мажор було повідомлено Центральну виборчу комісію.

Для того, щоб зафіксувати у правовий спосіб цю ситуацію, комісія звернулася до правоохоронних органів. На виклик приїхав наряд поліції, була прийнята  заява від Бутко, складено протокол і взяті пояснення від членів комісії.

Нагадаємо, що протягом дня голосування окружна виборча комісія працює в режимі чергування, тобто у приміщенні комісії знаходиться лише голова комісії та черговий член комісії. Засідання ОВК починається з моменту закінчення голосування на дільницях – о 20:00 (ч. 1 ст. 94 ЗУ).

За коментарями звертайтеся:
Наталія Богренцова – прес-секретар Громадської мережі ОПОРА в Херсонській області
+38066174 45 28

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради України, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.